Újra felfedezték

2024.05.19. 09:15

Látványosan virágzik a mák Békésben, bíznak a jó termésben

Örömteli, hogy egyre többen illesztik be újra a szántóföldi növények vetésszerkezetébe a mákot Békésben. A gyógyszeriparnak és étkezési célra egyaránt termelik a mákor.

Nyemcsok László

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz Békés vármegyei elnöke elmondta, a repce után most a mák a határban a leglátványosabban virágzó növénykultúránk.

mák, virágzik, látványos, termőföld
A mák látványosan virágzik Csárdaszállás határában is Fotó: Lehoczky Péter/MTI

– Korábban nagyobb területen termesztették az ipari mákot Békésben, mert elsősorban a gyógyszeripar egyik alapanyagaként jó piaca volt – hangsúlyozta az elnök. – Örömteli, hogy újra egyre több helyen látni a határban ipari és étkezési mákot is, remélhetőleg jó lesz a termés, és jövedelmet hoz a gazdálkodóknak.

A mák a vetésszerkezetben ismét alternatív kultúrát jelenthet. Tavasszal a legkorábban vetik, és hamar betakarítható. Ezt követően a föld akár még más növénnyel is hasznosítható. Az étkezési mák Békés vármegyei termesztésének hagyományáról, fontosságáról elég, ha csak a mákos bejglit vagy a mákos tésztát említjük.   

A mák újra felfedezett növény

A növényvédőszer.hu írta, hogy a mák hazai vetésterülete – szemben más kultúrákkal – folyamatosan növekszik, tehát egy népszerű, újra felfedezett növényről van szó. A tavalyi esztendő különösen nagy előrelépést jelentett a mák szempontjából. Nem elsősorban azért, mert annyira jövedelmező, hanem azért, mert a mezőgazdaság többi ágazatában nagyon nagy volt a bizonytalanság, és ez a növény viszonylag stabil jövedelmet tud biztosítani.

Gyönyörű most a mákföld. Fotó: Lehoczky Péter/MTI

Ma elsősorban étkezési mákkal foglalkoznak

Az időjárási körülményekhez alkalmazkodva ma már inkább ősszel vetik a mákot, nem pedig tavasszal. A hazai termelők elsősorban étkezési mákkal foglalkoznak, nem pedig iparival, ami korábban jellemző volt. Ezt akkoriban tavasszal vetették. Fontos hangsúlyozni, hogy az étkezési mákban is vannak tavaszi fajták, viszont az őszi vetésnek nagyobb a termésbiztonsága és a terméshozama, ezért nem érdemes tavaszit vetni, ha van ősszel is erre lehetőség.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!