Milyen vizet iszik a marha?

2024.05.21. 06:35

Állattenyésztés: újabb téves állítás terjed, Békésben is kikérik maguknak

Az állattartókra Békésben is több teher nehezedik egyidejűleg. Az állattenyésztés szereplőnek meg kell felelniük a klíma- és környezetvédelmet, az állategészségügyet és -jólétet szolgáló újabb előírásoknak. Közben sokszor nemtelen támadások középpontjába kerül az ágazat az agrárkamara szerint. Mostanában az európai közbeszédben gyakran hangoztatják, hogy az állattartás az emberi ivóvízellátást is veszélyezteti.

Nyemcsok László

Míg az állattenyésztés-ellenes közbeszéd képviselői rendre azt hangoztatják, hogy az ágazat veszélyezteti a lakossági ivóvízkészleteket, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a tények mást mondanak. Az objektív mutatókon alapuló kutatások szerint az állattenyésztés vízigényének jelentős részét a zöld víz, azaz a csapadék biztosítja.

állattenyésztés, NAK, víz, tévhit
A NAK-nál hangsúlyozták, kiemelt feladatuknak tekintik, hogy eloszlassák az állattenyésztést, állattartartást és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket.  Fotó: Illusztráció / MW

Újabb kihívások előtt a gazdálkodók Békésben is

A NAK-nál hangsúlyozták, kiemelt feladatuknak tekintik, hogy eloszlassák az állattenyésztést, állattartartást és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket. Emellett bemutassák az ágazat valódi helyzetét, valamint a gazdaságban, a társadalomban és az ökoszisztémában betöltött szerepét. Miközben társadalmi szempontból az élelmezés- és ivóvízbiztonság az egész világon stratégiai kérdéssé vált, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai újabb és újabb kihívások elé állítják a gazdálkodókat Békésben is.

Az agrárkamaránál kiemelték, a tiszta és biztonságos ivóvízhez való hozzáférés minden ember alapvető joga, az ivóvíz az élet létfontosságú alapeleme. A víz tehát olyan értékes erőforrás, amit a gazdaság minden szektorának meg kell őriznie, beleértve a mezőgazdaságot és az állattenyésztést is.

Állattenyésztés és zöld, kék, szürke víz

– Gyakran hangoztatott állítás, hogy 1 kg marhahús előállításához 15 000 liter vízre van szükség. Ez azonban tipikusan egy olyan sokkoló kijelentés, ami ugyan jól mutat az újságok címlapján, a tudományosan is alátámasztott tényekhez, adatokhoz azonban kevés köze van – ecsetelték a NAK-nál. – Egy-egy ágazat tényleges vízfelhasználásának megítéléséhez objektív mutatókra van szükség. Ilyen például a „vízlábnyom”, az édesvíz-felhasználás mutatója, amely nemcsak a fogyasztó vagy a termelő közvetlen, hanem közvetett vízfelhasználását is vizsgálja. Valójában háromféle vízforrást tartalmaz: a kék vizet (az állatok felszíni vagy felszín alatti forrásból származó vízfogyasztása és az öntözés), a szürke vizet (a szennyvíz tisztításából és újrafeldolgozásából eredő használt víz) és a zöld vizet (csapadék).

Az agrárkamaránál kifejtették, ezen módszertan alapján elmondható, hogy az állattenyésztéshez köthető átlagos vízfogyasztásnak jelentős része zöld víz, vagyis csapadék, amely a talajba beszivárogva és a növények által elpárologtatva visszatér a vízkörforgásba. Ha tehát a zöld vizet kivesszük a számításból, a kutatók állítása szerint – globális szinten – 1 kg marhahús előállításához 550-700 liter vízre van szükség. Ebből pedig – a francia Állami Agrártudományi Kutatóintézet (INRAE) adatai szerint – csupán 50 liter a kék víz.

A takarmánytól is függ, mennyi vízre van szüksége a jószágnak

– A tudósok becslései szerint az állattenyésztés a globális édesvízkészlet mindössze 8 százalékát használja fel – emelték ki az agrárkamaránál. – Ha figyelembe vesszük a kék mellett a szürke vizet is, amely versenybe szállhat az édesvíz-fogyasztással, a becslések szerint az állattenyésztés a globális vízkészlet 13 százalékát használja el, nagy részét az intenzív takarmányozáson keresztül.

 A kamaránál szóltak arról, az állattenyésztést és a vízhiányt helyi szinten kell értékelni. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy az állattenyésztés jelenléte összefügg a vízhiány kialakulásának kockázatával. A jobb gazdálkodási gyakorlatok ugyanakkor segíthetnek csökkenteni az állattenyésztés ökológiai lábnyomát.

– Európában korlátozott a mozgástér az állattenyésztés közvetlen vízfogyasztásának javítására, mivel a rendszerek már most is jól optimalizáltak – mondták az agrárkamaránál. – Minél nagyobb a takarmány víztartalma, annál kevesebb ivóvízre van szüksége az állatoknak. A friss fű vagy szilázs arányának növelése a takarmányban tehát csökkenti az ivóvízbevitelt. Az állattartásnak ráadásul pozitív hatása is lehet a vízkészletekre, például amikor a mocsaras-lápos területeket a lecsapolás helyett legeltetjük.

Összevetették a tehéntej és a mandulatej előállításának vízigényét

A NAK-nál közölték, az állati termékekhez felhasznált víz mennyiségét érdemes összevetni a manapság oly divatosnak számító alternatív termékek előállításával. Egy 2019-ben megjelent kutatás szerint egy liter tehéntej előállításához 8 liter vízre van szükség, szemben a „mandulatejjel”, amely előállításához 158 liter víz szükséges. Egy korábbi tanulmány  szerint, míg az állattenyésztés „vízlábnyoma” 93 százalékban zöld vízből áll, egy olyan növényi alternatíva, mint a szójaburger, vízlábnyomának 69 százalékát teszi ki a zöld víz, a fennmaradó mennyiséget pedig a kék és szürke víz adja, aminek a lakossági ivóvízkészletekre nézve nagyobb hatása van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!