Békés vármegye

2023.03.14. 18:07

A termelőknek is tenniük kell azért, hogy a lehető legtöbb vizet lehessen betározni

A tavalyi, történelmi mértékű aszály után – mely Békésben óriási károkat okozott a növénytermesztőknek – különösen fontos figyelmet fordítani a megfelelő vízgazdálkodásra, ezt a klímaváltozás is indokolja. Eddig mintegy 50 millió köbméter többletvizet ­tartott vissza a vízügyi ágazat, amire később nagy szükség lesz az agráriumban­.

Nyemcsok László, @[email protected]

A tavalyi rendkívüli aszály Békésben is rávilágított arra, hogy a víznek a tájban kell maradnia, a készletek megőrzése fontos feladat /Fotó: MW/

Tavaly ősszel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közreműködésével indított kezdeményezést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) annak érdekében, hogy télen a lehető legtöbb vizet lehessen betározni.
Az agrárkamaránál elmondták, a vízbiztonsághoz puffervízterekre van szükség, amelyek megteremtésében az állam mellett a termelőknek is van tennivalójuk. A szakmai szervezetek mindennek segítése érdekében a hajdúnánási térségben összegezték a többletvizek visszatartása során tapasztalt, megoldandó problémákat­.

– A vízkészletek megőrzésének – a tározókban történő vízvisszatartás mellett – jelenleg a medertározás az egyik leghatékonyabb módja – tájékoztattak az agrárkamaránál. 

– Így a vízügy részéről elsődleges feladat a csatornarendszerek tározási kapacitásainak maximális kihasználása, a csatornák feltöltése, illetve – ahol lehet – feltöltve tartása. Erre a NAK a múlt év végén is felhívta a figyelmet, valamint ez év elején arra, hogy nagyobb árhullám esetén a csatornák maximális feltöltése a belvizes területek kiterjedését is növeli.

A hajdúnánási térségben, a Tiszalöki Öntözőrendszer K-III. vízszolgáltatási egységen megvalósult vízvisszatartási célú mintaprojekt általános tapasztalatait is összegezték. Eszerint a vízügyi ágazat csak a vagyonkezelésében lévő csatornaszakaszon tudja végrehajtani a mederben lévő, szabályozott vízvisszatartást (ez esetben több mint 30 km hosszú csatornaszakaszról van szó).

A vízszolgáltatási egységhez azonban csatlakoznak úgynevezett harmadlagos művek is, amelyek beintegrálása elengedhetetlen a területi vízszétosztáshoz. Ezen vízilétesítmények azonban meglehetősen vegyes tulajdoni és üzemeltetési viszonyokkal rendelkeznek (például önkormányzati, magán), és gyakran a nem megfelelő műszaki állapotuk nem teszi lehetővé a vízvisszatartási funkció ellátását. Az egységes üzemeltetési rend kialakítása pedig további együttműködést kíván.

– Emellett a nem kívánt elöntések elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a halastavi lecsapolásokra. Továbbá a vízvisszatartást az öntöző- és kettős működésű csatornák öntözési idényre való felkészítésének figyelembevételével kell végezni – közölték a NAK-nál.

– A vízilétesítmények rendeltetésszerű üzemeltetése csakis a megfelelő finanszírozási háttér biztosításával valósulhat meg. Ez azért is indokolt, mert a vízrendszerek üzemeltetése nem csak a mezőgazdasági termelők érdeke, hiszen ökológiai szolgáltatást is nyújtanak (vizes élőhely, vaditatás, mikroklíma javítása, talajvízdúsítás, vízhiányos területek vízpótlása), ami közérdek is.

A gazdák tapasztalataira is építenek
Az agrárkamaránál közölték, a termelői, gazdálkodói tapasztalatok szerint a mély fekvésű területeken meg­növekedett a termőterület belvízborítottsága, aminek a lehető leghosszabb ideig tűrése később egyértelműen a vízbiztosítást szolgálja.

Ehhez mindenképpen szükséges egyrészt a talaj víz­vezető és vízbefogadó képességének maximalizálása, szerkezetének javítása, a megfelelő tápanyag-­gazdálkodás, a tömörödés és az erózió elleni védekezés­.

Másrészt a területi vízvisszatartás biztosítása – különösen a mély fekvésű területeken – mesterségesen kialakított (mikro)tározókban, továbbá vápákban; illetve a megfelelő terület- és tájhasználat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!