Békéscsaba

2024.04.12. 14:21

Pusztaszil facsemetéket ültettek a sertéstelep elé

Egy védő erdősávot alakítottak ki, százhatvan pusztaszil facsemetét ültettek el Békéscsaba határában, a NAGISZ Csoporthoz tartozó HAGE Zrt. sertéstelepén – jelentették be pénteken a helyszínen.

Licska Balázs

Lapos László, a NAGISZ Zrt. ágazatvezetője elmondta: a mostani telep helyén egy, a 70-es években épült, 600 kocás telep volt, amelyet nem volt gazdaságos tovább javítani, fejleszteni. Ezért döntöttek egy vadonatúj telep létesítése mellett, amelyre eredményesen pályázott és amelyre támogatást nyert a HAGE Zrt. A beruházás 2022 tavaszán indult, és másfél év alatt, 2023 őszére ért véget. A telep teljes kapacitással megy, 750 kocával és azok több ezer hízót számláló szaporulatával.

Ültetés, pusztaszil, facsemete
Százhatvan pusztaszil facsemetét ültettek el összesen Fotó: Licska Balázs

Együttműködnek a várossal

Hozzátette, hogy a faültetés a várossal való együttélés egyik lényeges eleme, hiszen a védő erdősávval csökkenthető a várost terhelő por- és szaghatás, amellett, hogy a növények oxigént termelnek. Kiemelte: az, hogy a telep barnamezős és nem pedig zöldmezős beruházásként valósult meg, szintén környezetvédelmi szempont volt. A telep vízfelhasználása takarékos. Gyűjtik a létesítményben termelődött trágyát, és azt a környező területekre kijuttatva hasznosul. A telep termékbeszerzése regionális szintű, így a járművek kevesebb kilométert futnak és kevésbé terhelik a környezetet.

Figyelembe vették a szélirányt

Tóth Gyula, a NAGISZ Zrt. környezetvédelmi csoportvezetője elmondta, hogy Békéscsabán 160 pusztaszilt ültettek, a cégcsoport más telephelyeihez is hasonló módon. Az uralkodó szélirányt figyelembe véve, azt keresztezve telepítették az erdősávot a sertéstelep elé, és ezzel védik a várost, mivel egy ilyen telepnél előfordulhat az, hogy légszennyező anyagot bocsát ki. A most másfél méter magas csemeték öt esztendőn belül 4-5 méter magasak lehetnek.

Szarvas Péter és Lapos László is kivette a részét a munkából. Fotó: Licska Balázs

Példát mutat a cég a pusztaszil csemeték ültetésével

Szarvas Péter polgármester kiemelte: mindig örömteli, ha egy cég nemcsak az alapfeladatainak tesz eleget, hanem figyel a környezet védelmére, a zöldfelületek bővítésére is. Úgy véli, hogy a NAGISZ Csoporthoz tartozó HAGE Zrt. jó példát mutat azzal, hogy a telephelyén 160 szárazságtűrő, a klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, gyorsan növő pusztaszilt ültetettek el. Nő Békéscsabán, a város határában a fás területek nagysága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!