Ötvenes a tét

2024.03.31. 12:46

Palackok visszaváltása: a Tapossa laposra! helyett ezt válasszuk

A napokban nyitott meg az Aldi legújabb diszkontáruháza Békéscsabán, az egykori kötöttárugyár helyén. A megnyitó után az üzletlánc Corvin utcai diszkontjában bemutatták a palackvisszaváltó automaták működését a gyakorlatban. Polcaikon ugyanis a vásárlók már megtalálhatják az első ilyen termékeket, él a palackok visszaváltása.

Nyemcsok László

Pákolicz Attila, az Aldi Magyarország sajtókapcsolati cégének vezetője mutatta be érdeklődésünkre az első termékeket, amiknél náluk már működik az új rendszer. Természetesen, akik nem használják az új rendszert, a palackokat kidobhatják szelektív gyűjtőkonténereikbe is. Ugyanez igaz arra, ha valaki nem sérülésmentes palackot ad le, vagy éppen maradt ital a palackban, és ezért az automata nem veszi be. – A rendszer bevezetésével a visszaváltási díjjal forgalomba hozott, egyszer használatos PET, fém és üveg italospalackokat, illetve italosdobozokat már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni egyes, sajátmárkás termékeinknél – hangsúlyozta Pákolicz Attila.

palackok, visszaváltása, új, rendszer, Aldi
Pákolicz Attila, az Aldi Magyarország sajtókapcsolati cégének vezetője mutatta be, miképpen működik a palackok visszaváltása. Fotó: Bencsik Ádám 

Az 50 forintos visszaváltási díjat levásárolható kuponként adják

A hatályos jogszabályok értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű üzleteknek kötelező visszaváltó automatákat telepíteniük. A fogyasztók ezeknél adhatják le az érintett palackokat, leadáskor a visszaváltási díj a fogyasztó részére visszajár. Az Aldi valamennyi hazai üzlete 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű, a vállalat ezért az összes áruházánál üzembe helyezte a visszaváltó automatákat.

Pákolicz Attila kitért arra, náluk már megjelentek az első, visszaváltási díjas termékek. Szénsavmentes üdítőitalaik címkéjén megtalálható a visszaváltási díjra vonatkozó logó, valamint a díj mértéke, amelynek összege a kasszánál automatikusan hozzáadódik a termék árához. A visszaválthatóságot a polcokon kihelyezett ártáblán külön is jelölték. A vásárló a palackonként 50 forintos visszaváltási díjat a kiállítás helyén levásárolható kuponként kapja meg. A levásárlás mellett jótékony célra is felajánlható az összeg, a bankszámlára történő azonnali átutalás pedig – a MOHU tájékoztatása szerint – várhatóan áprilistól lesz elérhető.

A csomagolás épségét, fizikai paramétereit is ellenőrzik

Pákolicz Attila szólt arról, a jövőben folyamatosan érkeznek a visszaváltásidíj-köteles termékek az Aldi áruházaiba. A vásárlók a csomagoláson található visszaváltási logó és az ártáblán található erre vonatkozó pluszinformációk segítségével azonosíthatják ezeket a termékeket.

A visszaváltás az új vonalkódok leolvasásán és a termék regisztrálásán alapul, és a csomagolás épségét, fizikai paramétereit is ellenőrzik. Fontos, hogy ne nyomjuk össze a palackot, mivel az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ezért csak ép, eredeti alakját megőrző, jól olvasható vonalkódú termékeket fogadnak el visszaváltásra.

A korábban gyártott, forgalomba hozott termékek 2024. június 30-ig továbbra is kaphatók lesznek, és nem kell értük visszaváltási díjat fizetni, de nem is lehet őket visszaváltani.

Palackok visszaváltása: tudatosságra ösztönzik a fogyasztókat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) érdeklődésünkre közölték, idén január 1-jétől indult a kötelező visszaváltási rendszer, amely a 0,1–3 literes űrtartalmú, műanyag, fém- vagy üvegcsomagolású italtermékekre – kivéve a tejet és a tejalapú italokat – vonatkozik. A csomagolások esetében a díj mértéke palackonként 50 forint.

A NAK felhívja a figyelmet, hogy ez az összeg nem a gyártók, illetve a forgalmazók bevételeit gyarapítja. A gyártóknak és forgalmazóknak visszaváltási díjat kell fizetniük a MOHU részére, amely beépül a termék fogyasztói árába is. A visszaváltási díjakból hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés valósítható meg. Az új rendszer célja, hogy tudatosságra ösztönözze a fogyasztókat, így a szelektív hulladékgyűjtés és lakossági szemétszállítás helyett a vásárló a forgalmazási helyekre vigye vissza a kiürült csomagolást.

Ennek köszönhetően jelentősen emelkedhet a fém-, a műanyag és az üvegcsomagolások visszagyűjtési és újrahasznosítási mennyisége. A kötelező visszaváltási díjas rendszer által a hazai és európai gazdaság is értékes újrahasznosítható alapanyaghoz juthat, amelyet felhasználhatnak új palackok gyártásához is.

A rendszer átfogó célja az európai unióban a környezetvédelem elősegítése, az erőforrások megőrzése, az energia megtakarítása és a gazdasági előnyök biztosítása, valamint a fogyasztók tudatosságának növelése a hulladékkezelés és az újrahasznosítás fontosságával kapcsolatban a globális felmelegedés és az üvegházú gázkibocsátás csökkentése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!