Kártevő

2024.03.02. 10:00

Elszaporodtak a mezei pockok Békésben is, védekezni kell!

Több vármegyében, így Békésben is erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok, ezért már most érdemes védekezni ellenük – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán. A hivatal honlapján közölték, fontos késlekedés nélkül felmérni a kártevő népességét a táblákban, és azok környezetében.

Nyemcsok László

Fári Zoltán, békéssámsoni gazdálkodó, a Békés Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke elmondta, elsősorban az őszi kalászosokban, a repcében, a lucernában és az ültetvényeken nőtt meg tél végére a mezei pocok népessége. Ugyanakkor a nem művelt területeken, például árokparton, táblaszélen is észlelhető tömeges előfordulásuk. Hozzátette, Békésben területenként változó az előfordulásuk, ezáltal a pusztításuk is.

elszaporodott,mezei pocok, békés vármegye
Erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok
Forrás: shutterstock

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás – például ragadózómadarak, rókák – már nem elegendő a kártevő ellen, a késve elvégzett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszám ellen, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető.

A Nébih-tájékoztatóban ismertetik a Magyarországon mezei pocok elleni védekezésre engedélyezett készítményeket, amik a lakott járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók, és a rágcsáló okozta kártételt kellő mértékben csökkentik.

 Azt tanácsolja a Nébih, hogy ahol rágcsálóirtó-csalétekkel védekeznek a mezei pocok ellen, ott a ragadozómadarak számára kihelyezett T-alakú ülőfákat a kezelés előtt távolítsák el. A felületkezeléssel érintett területeknél az illetékes vadásztársaságot is értesítenie kell a gazdálkodónak, még a kezelés előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!