Gazdálkodás

2024.03.21. 06:28

Doboz költségvetése: a büdzsé egyharmadát fordítják felújításra, felhalmozásokra

Csaknem 1 milliárd 600 millió forintban határozta meg Doboz költségvetését közelmúltban tartott ülésén a helyi képviselő-testület – tájékoztatta lapunkat Köves Mihály. A település polgármestere elmondta, Doboz költségvetése, a büdzsé mintegy harmadát felhalmozási kiadások teszik ki, a fennmaradó összeg pedig a működési költségek fedezete.

Papp Gábor

Köves Mihály szólt arról, hogy a működési bevételek nem fedezik a működési kiadásokat, éppen ezért 20 millió forintos többletköltség mutatkozik. Éppen ezért szeretnének pályázatot benyújtani az önkormányzatok rendkívüli támogatása előirányzatára, hogy Doboz költségvetése minden tekintetben egyensúlyba kerüljön.

köves mihály, doboz, költségvetés, Doboz költségvetése
Köves Mihály: Doboz költségvetése számos fejlesztésre is tartalmaz forrást. Fotó: Bencsik Ádám

Doboz költségvetése: fejlesztések és takarékosság 

Minden évben jellemző, hogy működés tekintetében a kiadási oldal nagyobb, mint a bevételi oldal – fogalmazott. Hozzátette, ezt a feszültséget igyekeznek folyamatos takarékossággal oldani, igyekeznek növelni a bevételeket, illetve a kiadásokat lehetőség szerint csökkenteni. Ez minden év végére sikerül is, idén is látják a folyamatokat, illetve, hogy a 20 millió forintos hiány miként fog csökkenni.

A felhalmozási kiadások között a TOP Plusz program, a RO-HU és az egyéb pályázatok segítségével tervezett fejlesztések, valamint az önerős beruházások, karbantartások egyaránt szerepelnek.

Figyelnek a szociális kiadásokra

Dobozon erős a szociális gondoskodás, ennek megfelelőn a település költségvetésében mindig jelentős összegeket fordítanak szociális kiadásokra. Idén mintegy 56 millió forint áll rendelkezésre erre a célra.

Köves Mihály ennek kapcsán elmondta, a jogosultak többféle települési támogatást igényelhetnek. A részletekről kifejtette, leginkább a krízistámogatásokra és az egyszeri települési támogatásokra fordítanak sokat. Emellett karácsony előtt mindig élelmiszercsomagokkal segítik a lakosságot, amire tavaly 7 millió forintot biztosítottak. A szociális tüzelő anyag pályázaton ugyancsak minden évben részt vesznek, amihez az állami támogatás mintegy 60 százalékos, a fennmaradó 40 százalékot pedig ugyancsak az önkormányzat saját forrásaiból biztosítják. A gyermekek és fiatalkorúak támogatása és a lakhatási támogatás ugyancsak elérhető. 

Összességében az előző évben 48 millió forintot különítettek el szociális kiadásokra, idén viszont ezt 8 millió forinttal növelték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!