Békés vármegye

2023.12.03. 13:50

Vadkár: az agrárkamara határozottan kiáll a gazdálkodók érdekeiért

Évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik országosan, ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak – közölték szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK).

Nyemcsok László

A NAK szerint a 21 milliárdos kárból csak 3-mat térítenek meg a vadászatra jogosultak

A NAK-nál kitértek arra, a mezőgazdasági vadkár rendre óriási gazdasági károkat okoz a termelőknek, akik számára annak csak töredékét térítik meg a vadászatra jogosultak. Amint írják: a NAK megelégelte ezt, és a jövőben e téren is határozottan kiáll a gazdák érdekeiért. Szerdán bejelentették: céget alapítanak, hogy az peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását.

Az agrárkamaránál közölték, az elmúlt két évtizedben szinte folyamatosan emelkedett a vadkárok mértéke, ugyanakkor régi probléma, hogy annak csak töredékét térítik meg a gazdálkodók számára.

– A drasztikusan növekvő vadkár fő oka a vad túlszaporodása. Hatvan év alatt az öt nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) létszáma legkevesebb ötszörösére nőtt, napjainkban 17-szer több nagyvadat lőnek ki, mint az 1960-as években – hangsúlyozták az agrárkamaránál. – Tudományos számítások szerint összesen mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, ez a felduzzadt állomány évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el. Ennek mindössze 8 százalékát (110 ezer tonnát) juttatják ki vadtakarmányként a területükre a vadgazdálkodási egységek, a többit az erdőből és a szántóföldekről fogyasztja el a vad. Óvatos becslések szerint is, a nagyvadállomány táplálékigényének fele, mintegy 700 ezer tonna vadkárként realizálódik. Ennek értéke körülbelül 21 milliárd forint, miközben évente alig több mint 3 milliárd forintot fizetnek ki vadkárként a gazdálkodóknak.

A NAK-nál kiemelték, az elszaporodott nagyvadállományt gyakorlatilag a mezőgazdaság – a gazdálkodók – és az erdőgazdaságok tartják fenn. A gazdák pedig joggal várhatják el, hogy a nagyvad táplálkozásával okozott évi 21 milliárd forintnyi veszteséget megterítsék számukra.

Behajtják a jogos vadkárköveteléseket

Az agrárkamaránál kitértek arra, a vadkár megtérítését a termelők a vadászatra jogosultakon nem, vagy csak nagyon nehezen, illetve hosszú idő alatt tudják érvényesíteni. Az agrárgazdasági kamara ezért döntött úgy, hogy céget alapít, és peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását, hogy az érintettek minél hamarabb hozzájussanak az őket megillető pénzhez. A NAK ezzel szigorúbb helytállást szeretne elérni a vadászatra jogosultaktól a gazdálkodói követelések teljesítése tekintetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!