Elektromosautó-gyártó

2023.12.30. 16:24

Sokaknak jelenthet munkahelyet Békésből is a szegedi BYD

Szegeden építi meg első európai üzemét, s teremt ezzel több ezer új munkahelyet a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD. A Világgazdaság szerint a szükséges munkaerőt nem tudják csak Csongrádból megoldani, sok Békés vármegyeinek is adhat munkát a BYD.

Beol.hu

A kínai cég a Tesla legnagyobb riválisa.

Fotó: AFP

Szinte lasszóval kell majd keresni a munkásokat a Szegeden épülő BYD autógyárba, Csongrád-Csanád vármegyében ugyanis mára elfogyott a hadra fogható munkaerő – írta a Világgazdaság. A gazdasági lap szerint a megoldást Békés vármegye és Dél-Bács jelentheti, ahol még mindig bőven van tartalék ahhoz, hogy ne kelljen tömegesen vendégmunkásokat alkalmaznia a kínai vállalatnak.

Alaposan felforgathatja a helyi munkaerőpiacot a BYD gyár megjelenése Szeged térségében. Mint ismert, a Tesla riválisának tartott, szintén elektromos autókat gyártó kínai vállalat közvetlenül karácsony előtt jelentette be, hogy a Csongrád-Csanád vármegyei székhelyén építi fel első európai üzemét, ahol nem csupán az összeszerelés, hanem a gyártás teljes vertikuma jelen lesz. A Világgazdaság szerint a szükséges munkaerőt biztosan nem Csongrád-Csanádban fogják megtaláln, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2023 harmadik negyedévében a vármegyében mindössze 2,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

Ahogy írják, valószínűleg még mindig olcsóbb buszoztatni több száz vagy ezer munkást 70-80 kilométeres távolságról, mint a világ másik végéről ha ideiglenesen is ideköltöztetni olyanokat, akiknek a foglalkoztatása a lakhatás, az ellátás és mindenféle egyéb költség biztosítása miatt akár 30 százalékkal többe kerülhet, mint egy magyar munkavállalóé.

Mindez pedig a kormány céljaival is egyezkedik, az idegenrendészeti szabályok szigorításával még a korábbiaknál is nehezebb lesz hazánkban külföldi állampolgárokat foglalkoztatni, akik csak akkor jöhetnek, ha nincs elérhető magyar munkavállaló az adott állás betöltésére. Mivel Szegeden még szóba jöhetnek a határon túl élő magyarok is, így csak a sor legvégén lehetnek a vendégmunkások.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!