Beruházás

2023.12.05. 15:49

Fejlesztések sora valósul meg Körösladányban

Több mint 660 millió forintból öt fejlesztést indított, illetve valósított meg a körösladányi önkormányzat. A beruházások számos területet érintenek.

Papp Gábor

Kardos Károly az új termelői piac előtt.

Fotó: Für Henrik-archív fotó

Mint az az MTI beszámolójából kiderül, a támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (Top) Pluszból nyerték el. A 2025. február végéig zajló fejlesztéssel vízitúra táborhelyet és csónaktároló öblöt alakítanak ki; a projekt célja a Sebes-Körös élővilágának bemutatását lehetővé tevő vízitúrák (kajak-kenu) és az aktív turizmushoz, horgászathoz kapcsolódó alap infrastruktúra kiépítése. Kajak-kenu kikötőt, csónaktárolót és sólyapályát hoznak létre; Kardos Károly (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta, remélik, hogy a vízjogi létesítési engedélyt még most decemberben megkapják, utána írható ki a közbeszerzés.

2026 elejéig kell a pályázat szerint bővíteni a védőnői szolgálatot 150 millió forintból; ám a közbeszerzési kiírás már e héten megjelenik; tavasszal várhatón indul a kivitelezés is – közölte a négyezer lakosú város vezetője. A projektben a meglévő épületet bővítik, energetikailag korszerűsítik, hőszigetelést alakítanak ki, napelemeket telepítenek, parkolókat építenek; akadálymentesítenek és mobil informatikai berendezéseket, valamint a méhnyakrákszűréshez szükséges eszközöket vásárolnak.

– Elkészültek a Zöldág Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde fűtésrendszerének felújításával, amelyre 64 millió forintot nyertek el. A már meglévő hőszivattyús gépházat átépítették, modernizálták; és az óvodai részen víztakarékos, fotocellás, automata csapokat szereltek be – ismertette a polgármester. Felhasználták az elnyert legnagyobb támogatási összeget, 250 millió forintot is, ebből felújították a 47-es számú főút melletti kerékpárutat több mint két kilométeren, és egy rövid, 282 méteres szakaszon járdával egybeépített új kerékpárutat építettek.

– Ezzel az összes belterületi kerékpárút vagy új, vagy a közelmúltban lett felújítva – hangsúlyozta Kardos Károly.

Egy másik, a Vidékfejlesztési Alapból elnyert 100 millió forintos támogatásból – amely mellé további 100 millió saját erőt tettek – új termelői piacteret alakítottak ki fedett árusítóhelyekkel, ahol rossz idő esetén is lehet árulni; két üzlethelyiséggel, vizesblokkokkal. A beruházás elkészült, az engedélyekre várnak, az árusok várhatóan januárban vehetik birtokba az új piacteret. Ehhez a projekthez kapcsolódik egy 40 millió forintos Top Pluszos pályázat.

– A támogatásból nyolc parkolót alakítottak ki az új piacnál, kiváltottak a régi közművezetékeket, szélesítették a meglévő aszfalt útburkolatot; a parkolót pedig térkővel fedték le – mondta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!