Vidékfejlesztési Program

2023.12.01. 17:44

A battonyaiak új földútja a gazdálkodókat is segíti

Battonyának a Külterületi földút stabilizáció, valamint műtárgy rekonstrukció című kiíráson elnyert pályázati forrásából több mint 5 kilométeres külterületi útját avatták fel pénteken Erdős Norbert országgyűlési képviselővel a helyszínen. A városházán gyülekezőknek Boros Csaba polgármester tartott prezentációt a hónapokon át tartó beruházásról.

Csete Ilona

A külterületi úton, a hídon is szemlét tettek pénteken

Fotó: Für Henrik

A Vidékfejlesztési Program keretében pályázott a képviselő-testület és nyert 2021-ben a külterületi helyi közutak fejlesztése projektre majd' 300 millió forintos forrást.

A beruházás zárórendezvényén Erdős Norbert, a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője elöljáróban arról beszélt, hogy a 2016-ban kiírt hasonló pályázat keretében 50 milliárd forint értékű pályázati forrás jutott azokra a településekre, ahol vannak külterületi utak.

– Az Agrárminisztérium újra megnyitotta, kiírta ezt a pályázati lehetőséget és azok pályázhattak nagy eséllyel, akik hátrányos helyzetű települések, akiknél meghatározó a mezőgazdasági tevékenység. 2021-ben 1100 pályázó között 178 milliárd forintot osztottak szét, valamint a 127 milliárd forint értékű beruházást megvalósító 820 pályázóhoz már eljutott 50 milliárd forint, közéjük tartozott Battonya is. A politikus kiemelte, e két lehetőséghez jutott települések összesen 2500 kilométer utat javítottak, javíthatnak meg.

FH_0139
E műtárgy (híd) rekonstrukcióját, illetve 5,5 kilométer földút felújítását is megoldották

A pályázat intenzitása 95 százalékos, a pályázók maximálisan 300 millió forintra adhatták be pályázati anyagukat. A battonyaiak 267 milliós forrást fordíthattak az építkezésre. A politikus megjegyezte: Battonyának van 40 kilométernyi külterületi útja, ám ebből csupán 4 kilométer nevezhető jól járhatónak. A beruházás végeredménye: a környéken élők és gazdálkodók számára kulturáltabbá vált a közlekedés, a földtulajdonosoknak sem kell aggódniuk, hogy területeiket letapossák az arra járó munkagépek.

Boros Csaba polgármester prezentációjában megmutatta, milyen volt, s milyen lett a több mint 5 kilométeres megépített út.

– A 267 millió 475 ezer forint támogatás több helyrajzi számon lévő külterületi földút stabilizációjára volt elég (köves alappal szórt utat építettünk), illetve egy műtárgy rekonstrukcióját végeztük el. A nagyon rossz állapotban lévő híd megújulhatott, erre már veszélyes volt felhajtani nagy gépekkel. A beruházásnak ez a része stratégiailag, gazdasági szempontból is nagyon fontos volt.

– Ez a külterületi út a Mezőkovácsházi útról szinte Mezőhegyesig visz Tompapusztán át. Abban is bízunk, hogy ez a beruházás turisztikailag és horgászturizmusunk szempontjából is ráirányítja a figyelmet városunkra - tette hozzá a városvezető.

FH_0191
Boros Csaba, Erdős Norbert és Varga István Tamás jegyző vágta át az avatáson a szalagot

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!