A Kákafoki-holtág ékköve

2023.10.12. 15:35

Négycsillagos hotel, szőnyegmúzeum nyílt Békésszentandráson – galériával

Az egykori szőnyeggyártás hangulatát idézi az a négycsillagos superior szálloda, amelynek átadóünnepségét csütörtökön tartották Békésszentandráson. A Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeum immár a Kákafoki-holtág partjának ékköve, kapuja pedig a szállóvendégeken túl a helyiek és a településre látogatók előtt is nyitva áll.

Vásári Erzsébet

Dankó Béla, Barna Antal és Rogán Antal avatta fel a szállodát.

Fotó: Jenei Péter

A száz évvel ezelőtt épült, régi békésszentandrási szőnyeggyár épülete új külsőt és belsőt, ezzel együtt pedig új funkciót is kapott. Immár a Bordűr Wellness Hotel és Szőnyegmúzeumnak ad otthont, ami egy 4 milliárd forintot meghaladó beruházás eredménye, amely összegnek közel 50 százaléka pályázati forrás. A projekt a Körösparti Nyár Plusz Zrt., valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. programján keresztül valósult meg.

Rogán Antal: a turisztikai szektor hozzájárul az ország gazdasági erősödéséhez

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a miniszterelnök kabinetfőnöke elmondta, a szálloda megnyitása Békésszentandrás számára nagy, az országnak pedig fontos lépés. A turisztikai szektor ugyanis minden hozzá kapcsolódó ágazattal együtt immár a magyar nemzeti össztermék 12-13 százalékát adja ki. Tehát különösen fontos munkaadó, amely hozzájárul az ország gazdasági erősödéséhez.

A miniszter ismertette, a turizmus számára az elmúlt évek nem voltak könnyűek. 2019 volt az utolsó békeév ezen a területen is, majd 2020-tól a világjárvány beköszöntével gyakorlatilag elkezdődött a veszélyek kora, ami az ukrán, majd az izraeli háború kitörésével folytatódott. Ezek mind befolyásolják a turisztikai szektort, hiszen számtalan külföldi turistát veszítünk el általuk. 2022-ben és 2023-ban ugyanakkor a magyar turisztikai szektor a nehézségek ellenére is jól teljesített, amely évek számai kedvezőbbek, mint az utolsó békeév, 2019 mutatói. A fentiek pedig azt bizonyítják, hogy gondos tervezés volt a 2018-ban elindított Kisfaludy Program, amely az ország vidéki szálláshelyeinek fejlesztésére koncentrál. Ennek az eredménye, ráadásul egyik ékköve a békésszentandrási Bordűr hotel is.

Itt készült szőnyegek díszítik az Országházat

Rogán Antal részletezte, a Kisfaludy Program keretében 85 új szálloda épül, illetve újul meg Magyarországon, illetve 600 panziót fejlesztettek és 13 ezer 707 egyéni szállásadó kapott szobánként egymillió forint támogatást, ami több mint 40 ezer kiadó szoba megújulását jelentette. A Bordűr hotelre visszatérve elmondta, számára külön öröm, hogy az a régi szőnyeggyár felújításával és átépítésével valósult meg, hiszen ez az épület nem csupán Békésszentandrás, de az egész ország számára jelentős. A falai között készült szőnyegek ugyanis díszítik többek között az Országházat és a Karmelita kolostort.

Végül elmondta, hálás a tulajdonosoknak, így Barna Antalnak azért, hogy belevágott ebbe az építkezésbe, és jelentős saját anyagi forrást is biztosított a megvalósításhoz, továbbá munkahelyeket teremtett a beruházással. Bízik abban, hogy megtérül majd a befektetés.

Dankó Béla: munkahelyeket teremtettek

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, egy országos, sőt akár világhírű épület újult meg a Bordűr hotel megálmodóinak jóvoltából Békésszentandráson. Hozzátette, az egykori szőnyeggyárban komoly szaktudással készültek a perzsa és torontáli szőnyegek, ez a tevékenység pedig sok munkahelyet biztosított. Most ugyanitt szintén munkahelyeket teremtettek, ám ezúttal a turizmus területén.

Az országgyűlési képviselő kitért továbbá az M44-es autóút építésére, ami nagyban hozzájárul a térség vállalkozásainak sikerességéhez, valamint a turisták ideutazását is kényelmesebbé teszi. Békésszentandrás pedig különösen vonzó turisztikai helyszín, amely az utóbbi években összességében mintegy 12 milliárd forintos pályázati forrásból újult meg különböző pontjain. Azt kívánja, hogy minél több vendége legyen az új szállodának, és ezáltal egyre többen ismerjék meg a térség értékeit, így a holtágat, a környező települések megújult fürdőit, az arborétumot és megannyi természeti kincset.

Nagyot álmodott a Bordűr hotellel Barna Antal

A Körösparti Nyár plusz Zrt. vezérigazgatója, Barna Antal visszaemlékezett, 2019-ben vásárolták meg a régi szőnyeggyár épületét, ezután indult az ötletelés, hogy milyen funkciót adjanak neki. Ragaszkodott azonban a szőnyeggyártás hagyományának felelevenítéséhez, így jött a szőnyegmúzeum gondolata, amit a fenntarthatóság érdekében kiegészítettek a hotelépítés ötletével. Az építkezés 2021-ben indult el, és a végeredménye egy négycsillagos superior szálloda lett, amely minősítést a napokban kapták meg. Hozzátette, a több mint 4 milliárd forintos beruházás nem jöhetett volna létre a Kisfaludy Program keretében elnyert pályázati forrás nélkül, ami az összköltség közel felét tette ki.

A szállodáról elárulta, megőrizték a régi szőnyeggyár hangulatát, és azt egészítették ki további szárnyakkal. Összesen 38 szoba van az épületben, valamint a fent említett múzeum, lobbi, étterem, wellness részleg, szaunák és több külső medence is. Ez utóbbiakat egészítették ki a holtág partján egy 85 méter széles stéggel is, amelyről a szálloda vízi járműveivel indulhatnak kirándulni vagy sportolni a vendégek. Barna Antal elárulta, a hotel fűtéséről 1100 méter mélyről érkező termálvízzel gondoskodnak, ami a medencék feltöltését is biztosítja. Ez olyannyira jó minőségű, hogy egy év múlva gyógyvízzé minősíthetik. Fúrtak továbbá egy hidegvizes 185 méter mély kutat is, ami az épület hűtését és főtését biztosítja 18 fokig, továbbá napelemrendszer is került a tetőre, ezzel is igyekeztek biztosítani a gazdaságos működtetést. A hotel összesen 3150 négyzetméter területű, és 340 négyzetméternyi medence tartozik hozzá. Ez igen sok a 38 szobához, így a helyieket és a településre érkező turistákat is várják fürdőzni és a múzeumba látogatni a szállóvendégeken kívül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!