Maximum 70 százalék

2023.10.18. 13:49

Megbirkóztak a feladattal Békésben a falugazdászok

Október 16-án megkezdődött a gazdák számára Békésben is az alaptámogatás, az újraelosztó és a termeléshez kötött támogatások előlegeinek kifizetése. Az uniós szabályok szerint a teljes támogatásnak legfeljebb 70 százaléka fizethető ki előlegként.

Nyemcsok László

Az előleg idén különös jelentőséggel bír a gazdálkodók számára.

Fotó: MW-illusztráció

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke elmondta, a kérelembenyújtási időszak komoly próbatétel elé állította a gazdákat és a falugazdászokat egyaránt, hasonlóan a Békés vármegyei igazgatóság többi munkatársához.

– A feladattal megbirkóztak a kollégák, így idén Békésben 8346 gazdálkodó kérelmét adták be a falugazdászok, amely összesen 151 ezer 510 hektár területet foglal magában – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. Hozzátette, hogy területnagyság tekintetében, országos szinten Békés vármegye teljesített a legjobban.  

A NAK-nál elmondták, a tavalyi történelmi aszállyal, illetve az ukrán import miatt fellépő piaci zavarokkal, terményárcsökkenéssel sújtott gazdálkodók likviditása szempontjából az előleg idén különös jelentőséggel bír.  Az előlegfizetés október 16-ától november végéig tart, december elsejétől már a részfizetés időszaka kezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!