Koordinációs bizottság

2023.10.17. 08:55

Már csak a kukorica öt százaléka áll lábon Békésben

A napraforgó után a kukorica döntő hányadát is learatták a gazdák Békésben, hiszen már 95 százaléknál tartanak, a vármegyei átlag 6,5 tonna/hektár.

Nyemcsok László

Sok helyen logisztikázni kell, hogy a tárolókba el tudják helyezni a tengerit.

Fotó: MW-illusztráció

Az őszi káposztarepce vetése lényegében befejeződött, a kelés vegyes képet mutat. Többek között ez is terítékre került a vármegyei betakarítási koordinációs bizottság hétfő délutáni ülésén Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) székházában.  

Bozó József, a bizottság elnöke hangsúlyozta, a falugazdászok által begyűjtött adatok alapján a napraforgónál száz százalékos a betakarítottság Békésben, az átlaghozam 2,8 tonna hektáronként. A szójánál 98 százaléknál tartanak a gazdák 2,2 tonna/hektár termésátlaggal. A burgonyát is felszedték, 27 tonna/hektár az átlaghozam. A cukorrépa betakarítása még nem kezdődött meg.

Bozó József szólt arról, őszi árpánál 40, búzánál 20 százaléknál tartanak a a vetéssel, főként a nagyobb gazdálkodók kezdték meg ezt a munkát, a kisebbek még kivárnak. A rozsnál 100 százalékban, a tritikálénál 50 százalékban a földben a mag.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a felvásárlási árak továbbra is alacsonyak, napraforgónál 105–110 500, kukoricánál 50–55 ezer, szójánál 140 ezer forint tonnánként.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a mezei pocok kártétele továbbra is jelentős a vármegyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!