NAK

2023.10.02. 15:48

A Szakmakóstoló után ősszel is népszerűsítik az agrárszakmákat Békésben

A nyári, mezőhegyesi pályaorientációs hetet, a Szakmakóstolót követően Békésben október 12-ig hét alkalommal, összesen mintegy 340 résztvevő (általános iskolai tanuló, szülő, pedagógus) nyerhet betekintést négy agárszakképző intézmény életébe. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a programsorozattal vármegyénkben is népszerűsíti az agrárszakképzést.

Nyemcsok László

Jól érezték magukat a diákok a Szakmakóstolón

Kozsuch Kornél, a NAK Békés vármegyei elnöke hangsúlyozta, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakmák, szakmairányok népszerűsítését a pályaválasztó fiatalok és szüleik tájékoztatását, valamint az agrárszakképző intézményekbe beiskolázás elősegítését kiemelt feladatuknak tekintik.

– Békésben immár ötödik alkalommal szervezte meg igazgatóságunk a pályaorientációs programhetet a Mezőhegyesi Technikum és Szakképző Iskolával együttműködve – ecsetelte Kozsuch Kornél. – A gazda szakmát népszerűsítettük, ezen belül a növénytermesztő és lovász szakmairány volt az irányadó. A diákok a legmodernebb eszközökkel felszerelt mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél ismerkedtek meg a szakmairányokkal. Üzemlátogatásokon a résztvevők betekintést nyertek abba, hogy milyen elvárások és munkakörülmények jellemzik az adott szakmát. A pályaorientációs programhéten 20, pályaválasztás előtt álló általános iskolás vett részt.

A mezőhegyesi ménes lenyűgözte a gyermekeket

Az érdeklődők ezt követően sem maradnak információk nélkül a pályaválasztással kapcsolatban. A kamara – az agrárszakképzési intézmények, valamint a mezőgazdasági gépész és mezőgazdasági gépésztechnikus szakmák esetében a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közreműködésével – idén ősszel ismét megszervezi pályaorientációs programsorozatát, mely Békésben is tovább népszerűsíti az agrárszakképzést a 6-7-8. osztályos általános iskolai tanulók, valamint szüleik körében.

Bekapcsolódnak a szakmák munkafolyamataiba

A programnapok során elsősorban, de nem kizárólagosan az agrárszakképzésben érintett, agrárminisztériumi fenntartású középiskolák és tangazdaságaik látogatása, valamint az agrárszakmák bemutatása valósul meg. A programok iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló tanulók számára a szakmai napok alkalmával lehetőség nyílik a munkafolyamatokba való tényleges bekapcsolódásra, szakmai tevékenységek megismerésére, annak érdekében, hogy szakma- és intézményválasztásuk tudatos döntés legyen.

– A programok megvalósításánál fontos szempont, hogy élményalapú, tevékeny formában ismertessük meg a résztvevőkkel a szakmajegyzék szerinti agrárszakmákat, szakmairányokat – emelte ki Kozsuch Kornél.  – Az érdeklődő tanulók, szüleik és a kísérő pedagógusok a programsorozat keretében az élelmiszeripar, a környezetvédelem, valamint a mezőgazdaság és az erdészet szakmáival, szakmairányával ismerkedhetnek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!