Tökfélék szezonja

2023.07.23. 14:56

Jó választás a cukkini és a csillagtök, termesztik és fogyasztják Békésben

Eljött a nyári tökfélék szezonja, Békésben sokan termesztenek spárga-, lopó-, laskatököt, patisszont (csillagtököt) és cukkinit. Gritta János kondorosi őstermelő is neveli kiskertjében a növényeket, melyeknél kötelező az öntözés. A kondorosi piacon értékesíti a terméseket, amiket keresnek. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, spárgatöktől a cukkiniig bármit választhatunk, kedvezünk ízlelőbimbóinknak és egészségünknek.

Nyemcsok László

Gritta János őstermelőként termeszt és árusít spárga- és csillagtököt Kondoroson

Fotó: Bencsik Ádám

Prohászka Béla kiemelte, a nyári melegben jólesik egy olyan könnyű ebéd vagy vacsora, melynek alapanyagaiként a változatosan elkészíthető, zsenge tökfélék szolgálnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban.

– A kánikulában remek választás lehet a kerti sütögetés során is valamelyik nyári tökféle – hangsúlyozta Prohászka Béla. Rendkívül változatosak, és a főzőtökök termesztésének hagyománya van Békésben is. Legfőbb értékük a kiváló étrendi hatású rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom, közben pedig kalóriában szegények.

A NAK-nál közölték, a nyári tökfélék hazai termesztése eléggé visszaesett az utóbbi évtizedekben. Az idei egységes kérelmek alapján kevesebb, mint ezer hektáron termesztjük ezeket a zöldségféléket. Kiderült, korai cukkinifajtákat fóliában is előállítanak, főként a Dél-Alföldön. A nyári tökök piacát a szabadföldi termesztésből szeptember végéig lehet ellátni. A spárgatök a félkilós, bébimérettől a kifejlett, több kilós nagyságig eladható friss piacra. A kora tavaszi hónapokban spárgatökből a 70-80 dkg-os, a nyári hónapokban az 1-1,8 kg-os termésméret a keresett. A patisszon, vagyis a csillagtök értékesítése mindössze június és júliusra korlátozódik az áruházakban.

Prohászka Béla elmondta, Itthon a cukkini zöld változata a legnépszerűbb, a vásárlók jellemzően a 18–21 cm-es, 30–35 dekásakat keresik. Víztartalma lényegesen kisebb a többi tökféléhez képest, de vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősebb. Mivel héjával együtt fogyasztjuk, ezért nagy mennyiségű, védő hatású béta-karotint is tartalmaz. A cukkini ezenkívül gazdag C-vitaminban. Folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is tartalmaz. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát.

A vásárlásnál a sértetleneket keressük!

A NAK-nál elmondták, a cukkini igen gazdag fajtaválasztékkal rendelkezik színben, alakban és méretben egyaránt. Zöld, halványzöld, sárga, csíkos és kerek fajták is megtalálhatók a klasszikus, sötétzöld héjú, hosszúkás típus mellett. Békésben utóbbi az elterjedt, a többi leginkább választékbővítő. Elkészítési módjának csak a fantázia szab határt. Készülhet belőle főzelék, saláta, tócsni, kínálhatjuk sütve, főzve, rántva, vagy akár grillezve.

Jó tanács: A vásárlásnál keressük a sértetlen, külső réteggel rendelkező tököket. A fiatal, zsenge termések 12–13 fokon egy hétig eltarthatók, a teljesen kifejlődött termések ugyanezen a hőmérsékleten akár 1–2 hónapig is fogyaszthatók maradnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!