GINOP Plusz Program

2023.05.09. 19:56

A munkaerő fejlesztésével segítik a vállalkozásokat Békés vármegyében

A munkavállalók és a vállalatok termelékenységének javítását szolgáló kiemelt projekt Békés vármegyei nyitókonferenciáját rendezték kedden a Békés Vármegyei Kormányhivatalban, Békéscsabán. A GINOP-Plusz program keretében a munkaerő fejlesztésére, a dolgozók képzésére nyílik lehetőség, illetve az érintett vállalkozások a képzés miatt kieső bérköltségek kompenzálására is forrásokhoz juthatnak.

Papp Gábor [email protected]

A projekt fontos célja, hogy a termelékenység növelését erősítő képzéseket támogassanak.

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, a konferencián egy olyan pályázati programot mutattak be a jelenlévőknek, amely a vállalkozások versenyképességének javítását szolgálja azzal, hogy a munkavállalók kompetenciájának fejlesztéséhez biztosít támogatást.

– A gazdasági, társadalmi és technológiai változások rendkívül gyors és folyamatos alkalmazkodást kívánnak a gazdaság szereplőitől, a vállalkozóktól és a munkavállalóktól egyaránt – hangsúlyozta az igazgató. Mint mondta, a Békés vármegyei kormányhivatal is folyamatosan szembesül a 4. ipari forradalom, a digitalizáció, valamint az előre nem tervezhető események miatt jelentkező kihívásokkal. Ennek kapcsán kifejtette, partnerszervezeteikkel sokat tettek az elmúlt években a munkahelyek megvédése és a gazdasági igényekre rugalmasabban reagáló szak- és felnőttképzés megszilárdítása érdekében. Az igazgató részletesen szólt ezekről a lépésekről, így a szakképzési munkacsoport alakításáról és a munkájáról, a pályaorientációs kerekasztal létrehozásáról, a pályaválasztási rendezvények életre hívásáról, a Pályaorientációs Tanácsadó és Módszertani Központ elindításáról, valamint a műszaki képzések erősítéséért kötött együttműködési megállapodásokról.

Elmondta, a bemutatott pályázati program rövid távon azonnali segítséget nyújt a vállalkozásoknak, hogy képezzék dolgozóikat és fejlesszék tevékenységüket.

Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke hangsúlyozta, a munkaerőnek alkalmazkodnia kell a gazdaság igényeihez, versenyképesnek kell lennie. 

Ehhez pedig a legmegfelelőbb út a képzés, a tanulás

 – tette hozzá. – 

A tanulás ugyanakkor pénzbe, időbe és energiába kerül, éppen ezért is üdvözölte az említett projektet a kamara. A program forrásokat biztosít a képzési költségekre és kompenzálja a foglalkoztatottak képzése alatt kieső munkabért is. A forrásra egyaránt pályázhatnak mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok is.

Dr. Zöld-Nagy Viktória, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára előadásában egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években jelentősen bővült a foglalkoztatottság Magyarországon. A foglalkoztatottság 74 százalékos, ami ha kicsit még növekszik, teljes foglalkoztatottságról beszélhetünk. Az energiaválság következtében a munkanélküliség valamelyest emelkedett, de továbbra is nagyon alacsony. Az energiaválságot követően pedig ismét nő a foglalkoztatottság, ugyanakkor valamennyivel emelkedett a munkanélküliség, mert sokan, akik eddig nem jelentek meg a munkaerőpiacon, most regisztrálnak. 

Az említett GINOP Plusz Programmal kapcsolatban kifejtette, mivel az operatív programot még nem hagyták jóvá, a kormány a központi költségvetésből megelőlegezte arra a fedezetet, hiszen kiemelt célnak tekinti a magyar munkaerő termelékenységének javítását, a munkavállalók képzését. Hozzátette, a kormányzat elképzelése, hogy 2030-ra 85 százalékos legyen a foglalkoztatottsági ráta a 20 és 64 év közötti korosztályban. A helyettes államtitkár ismertette a foglalkoztatásokat segítő egyéb programokat. 

A feldolgozó és gépiparban dolgoznak legtöbben

Pántya Imre, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője elmondta, Békésben folyamatosan nő a foglalkoztatottság és gazdasági aktivitás, bár az országos átlagtól még elmarad a vármegye. Szólt arról, hogy a munkanélküliség a vármegyében is folyamatosan csökken. A gazdaság összetételéről kiemelte, a legtöbben a feldolgozó iparban dolgoznak, ezen belül az élelmiszeripar, illetve utóbbi időben a gépipar jár az élen. 

Az említett GINOP Plusz Programra áttérve kifejtette, a projekt fontos célja, hogy a termelékenység növelését erősítő képzéseket támogassanak. Mint elmondta, a program most érkezett ahhoz a szakaszához, amikor a legtöbb támogatási igényt nyújtják be. Pántya Imre szólt arról, hogy a vállalkozások képzési költség támogatására, a foglalkoztatottak képzése alatt kieső munkaidőt kompenzáló bértámogatására, illetve a projekt-előkészítési, projektmenedzsmenti és a lebonyolításhoz szükséges költségekre is támogatást kaphatnak a pályázatban.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!