Vendéglátóhelyek

2023.01.24. 16:26

Kénytelen-kelletlen emelték a menük árát Békésben

A legtöbb étteremben drágultak a déli menük árai Békés vármegyében. Vannak, akik már decemberben meglépték az áremelést, mások most kénytelenek megtenni. A lakosság jórésze elfogadja ezt, mert a saját bőrükön is tapasztalják, mennyivel emelkedtek az alapanyag- és energiaárak, és ezt teljes egészében nem tudják lenyelni a vendéglősök. Az emberek azzal nyilvánítanak véleményt, hogy menüznek vagy sem.

Nyemcsok László [email protected]

Rostás Stephan, a csabai étterem munkatársa töretlen vidámsággal szolgálja fel a menüt

Fotó: Für Henrik

A vendéglátóhelyeknek kialakult egy törzsközönségük, ugyanakkor a déli menüt helyben elfogyasztók, elvitelre vagy kiszállításra kérők nem egyszer összevetik az az aznapi, heti ajánlatokat, és nem mindig ugyanott étkeznek.

Fodor Mihály mesterszakács, a békéscsabai Kornélia Étterem vezetője hangsúlyozta, nehezen kalkulálhatnak előre, mert számos alapanyag napi áras, és az árak jellemzően nem le-, hanem felfelé mennek.

– A vendégeknél természetesen számít minden forint, mi pedig számítunk minden vendégre, így a kedvükben járunk ételeinkkel továbbra is – emelte ki Fodor Mihály. – A napi menüben a leves mellett háromféle főétel közül választhatnak a hozzánk betérők. Emellett külön napi és kímélő ajánlatunk is van, nem sokkal drágábban.

Az étteremvezető kitért arra, ha előre rendelik meg a menüt náluk, akkor a kiszállítás ingyenes. Amennyiben aznap délelőtt érkezik a megrendelés, akkor a kiszállításért fizetni kell. Többen elviszik az ebédet, vagy hoznak ételhordót, vagy csomagolásban kérik. A mesterszakács elmondta, a helyben fogyasztók számában tapasztalnak némi csökkenést. Nem is elsősorban a vendégek számában, hanem a napi forgalomban, vagyis sokan, akik eddig minden délben a vendéglőben menüztek, most egy-egy napot kihagynak.

Kocsondi Ádám a Kondorosi Csárda szakácsmestere is igyekszik minél olcsóbb, de annál minőségibb menüt alkotni

Néhány vendéggel beszélve kiderült, főként a hétfőt mellőzik a menüzésnél. Hétvégén már kevesen járnak étterembe, otthon főznek, és ami megmarad, azt viszik be a munkahelyükre vagy fogyasztják el otthon. Persze, az otthoni főzésnek, hétköznapi ebédelésnek is megvannak az árnyoldalai. Az elkészítéshez, melegítéshez ugyanúgy energiát kell használni, utána pedig el kell mosogatni, pakolni, amit az éttermekben megtesznek helyettük.  

Várkonyi Tibor, a gyulai Várkonyi Bisztró és Bár tulajdonosa elmondta, valamennyivel emelniük kellett a napi ajánlatuk árát, hiszen naponta szembesülnek a beszerzésnél, az energiaszámláknál a drágulással. Amit „cserébe” nyújtanak, az az a ’la carte étlapos minőség, mennyiség, hogy mindenki jóízűt egyen és jóllakjon. A változatosságra, az idényjellegre is odafigyelnek. Utóbbinál nem a tél erre a legkedvezőbb időszak, de a minőségi alapanyagok ilyenkor is rendelkezésükre állnak.  

– A napi ajánlatunkban egy leves és két főétel szerepel, ezek helyben fogyaszthatók, illetve elvihetők, kiszállítást ugyanakkor nem végzünk – hangsúlyozta Várkonyi Tibor. – Az állandó vendégkörünk megmaradt, ez kiegészül mindig turistákkal, valamint új vendégekkel, és az étterem melletti apartmanszállónkról is sokan jönnek át ebédelni.  

A csárdában az előfizetést szorgalmazzák

Csonka Zsolt mesterszakács, a Kondorosi Csárda ügyvezetője kiemelte, kénytelenek voltak ők is némileg megemelni a déli menü árát.

– Egyfajta leves, valamint kétféle főétel szerepel a napi ajánlatunkban, és az egész hétre szóló ételsort időben közzétesszük – ecsetelte a mesterszakács. – Szeretnénk elérni, hogy a lehető legtöbb legyen az előfizetéses vendégünk, akár a helyben fogyasztásnál, akár az elvitelnél, kiszállításnál. Ezért az előre megrendelt déli menü olcsóbb, mintha valaki enélkül tér be hozzánk, és rendel. Természetesen örülünk mindenkinek, de az kényelmetlen, ha netán nem tudunk a vendégnek már olyan ételt biztosítani, amit szeretne. Ha pedig a menük egy része rajtunk marad, ki kell dobni, és ez pazarlás.

Csonka Zsolt kitért arra, a kiszállítás akkor ingyenes náluk, ha valaki arra az időszakra rendeli meg a menüt, amikor a kocsijuk a körútját teszi meg. A séf hozzátette, ha netán mind a két menü elfogy, akkor sem marad éhen a vendég, ugyanis menüáron biztosítanak egyfajta választékot.          

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!