Összetartó közösség

2022.12.16. 09:58

Orosházi évzárás: a gazdatársadalom számíthat egymásra

Évzáró taggyűlését tartotta az Orosháza és Térsége Gazdakör csütörtökön este. Vendégek és előadók is érkeztek a Petőfi Művelődési Központba hirdetett programra, ahol elsőként Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, milyen példás, összetartó közösség a gazdáké.

Csete Ilona

Fotók: Für Henrik

Visszatérő vendége a gazdáknak Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége elnöke, akit úgy köszöntött a polgármester, mint aki az orosházi gazdák jó barátja, s aki útmutatásaival erőt ad nekik, s azoknak a gazdálkodóknak, akik nagy nehézségek árán ugyan, de átvészelték az idei évet is. 

Dr. Rákóczi Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója az összefogás évének nevezte az idei esztendőt.

– Nem tudtuk, milyen kihívások várnak reánk, de kart karba öltve számíthatott egymásra a gazdatársadalom. A folytatásban is szükség lesz a gazdaember optimizmusára. Az új költségvetési időszakban, a folytatásban a kormányhivatal minden segítséget megad a támogatások lehívásához – fogalmazott köszöntőjében.

Jakab István is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóság alelnöke a Magyarok Kenyere program sikeréről beszélt, számokkal, tonnákkal támasztotta alá mondandóját, hiszen megyénkben a 39 tonna búzaadományból készült lisztet 24 Békés megyei adományozó szervezetnek juttatták el. Köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben a programban részt vettek.

A házigazda, Brlázs Róbert ezután tartotta meg évértékelőjét, de elsőként a résztvevők figyelmébe ajánlotta megújult honlapjukat, majd összegezte a gazdakörnek az év során megrendezett eseményeit. Szólt az Orosházi Pálinka Klub megalakulásáról, kiemelte a mezőgazdasági képzés 100 éves évfordulójának a méltó megünneplését, a búzanemesítők szobrának az avatását, az emlékfa ültetését. Összegezte az idei évi pályázati eredményeiket, beszámolt a gazdakör pénzügyi helyzetéről,  a 2023. évi terveikről.

A program folytatásában átadták a zentai pálinkaversenyen jól  szereplő pálinka klub tagjainak, illetve a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program orosházi felajánlóinak az elismeréseket.

Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége főtitkára Generációváltás a magyar mezőgazdaságban, a földtörvény változásai, Jakab István pedig a Mit hoz a Közös Agrárpolitika 2023-2027 között a magyar gazdáknak? címmel tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!