Árulkodik az energiacímke

2022.10.17. 09:58

Modern készülékek segíthetik a spórolást a Békés megyei háztartásokban is

A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások mellett feltüntetett energiacímkéknek az energiaárak emelkedése miatt még az eddigieknél is hangsúlyosabb a jelentésük –ezek a címkék a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott áru milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

Az energiacímkéknek az energiaárak emelkedése miatt még az eddigieknél is hangsúlyosabb a jelentésük

Forrás: bama.hu

Mint ismeretes, 2021. március 1-jétől a műszaki boltok meghatározott termékein és a webshopok termékismertetőiben is kötelező az új energiacímkék használata. Ezek egységes megjelenésüknek köszönhetően átláthatóbbak, értelmezésük egyszerűbb és számos kiegészítő információt is tartalmaznak, melyek jelentősen megkönnyítik a vevők döntését – írja a bama.hu

Az új címke egységes, színnel is jelzett, a korábbi „plusz” jelek helyett A-G skálát használ az összes termékre vonatkozóan. A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód látható – az ezen keresztül elérhető adatbázis tárgyilagos termékinformációkat nyújt a vásárlók, a kiskereskedők és a piacfelügyeleti hatóságok számára.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!