Koordinációs ülés

2022.07.11. 19:58

A végéhez közeledik a búzaaratás Békésben

Megtartotta hétfőn délután aktuális értekezletét a megyei aratási koordinációs bizottság. Bozó József elnök kiemelte, a búza aratása a végénél tart, a terület 95 százalékáról bekerült a termény a magtárakba, az átlaghozam 3,2 t/ha.

Nyemcsok László

Fotó: Bencsik Ádám

Az őszi árpával végeztek a gazdák, a termésátlag 3,5 t/ha. A tritikálénál a betakarítás 60 százalékon áll, a termésátlag 3 t/ha. A repcénél a területek 95 százalékán arattak, 1,7 t/ha az átlagtermés. A szalmabetakarítás folyamatos, 60 százaléknál tart. Az állattenyésztésben súlyos takarmányhiány mutatkozik, ezért a búzaszalmát egyes gazdálkodók tömegtakarmányként hasznosítják. A tarlóhántás 40 százalék körüli.

Marton Gergely alezredes a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről arról tájékoztatott, az elmúlt héten 15 mezőgazdasági tűzeset történt, melyből kettő 10 hektár feletti területnagyságot érintett, illetve egy kombájn is kigyulladt. Ennek kapcsán az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a gépek állapotára fokozottan figyelni kell.

Dr. Bacsa Zoltán, a megyei kormányhivatal osztályvezetője a kárenyhítés aktualitásaival kapcsolatban nyújtott tájékoztatást. A 27. hétig 1882 kárenyhítési kérelmet kaptak, ebből az elmúlt héten 489 érkezett.

Jelentősen megnövekedtek a számok, a tavalyi év ezen időszakához képest a háromszorosára. Több mint 430 szemlét folytattak le, 376 határozatot már megküldtek.  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) történt megegyezés alapján a szemes kukorica silózásával kapcsolatban számos szemlét előrehoztak.

A növény- és talajvédelmi osztály megkezdte a hibridkukorica növény-egészségügyi szemléit, melyet eddig 5900 hektáron kértek a gazdálkodók. A feladat ellátása zavartalanul folyik. 

Folyamatban van a parlagfüves területek feltárása, 12-70 hektár nagyságú területek is előfordulnak, ugyanakkor a növények nincsenek olyan állapotban, hogy jogsértés történjen. Az új eljárásnak köszönhetően a gazdálkodóknak lehetőségük van még a bimbós-virágos állapot előtt megszüntetni a parlagfüves állapotot, elkerülve ezzel a bírságot. A falugazdászok minderre felhívják a gazdálkodók figyelmét.

Figyelni kell a vis maior ismérveire

Dr. Csikós Sándor a megyei kormányhivatal osztályvezetője hangsúlyozta, jól haladnak az AKG-ellenőrzések területmérései, 55 százalékon állnak. A SAPS területmérések kijelölése is megtörtént, az idei évben ez jóval magasabb, mint a tavalyi, 1583 blokkot, 17 794 hektárt érint.  A mérések a jövő héten kezdődnek. A vis maior bejelentésekkel kapcsolatban dr. Csikós Sándor elmondta, fontos, hogy a gazdák figyeljenek ennek ismérveire. A bejelentést a W0223 elektronikus formanyomtatványon, ügyfélkapun keresztül kell benyújtani. A vis maior bekövetkeztétől számítva 21 napon belül kell megtörténnie a bejelentésnek, azonban lehetnek egyéb, határidőt módosító tényezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!