Szabadkígyós

2022.06.12. 16:35

Szép szamócákat szed az őstermelő

Az első szabadföldi gyümölcs, a szamóca szezonjának a vége felé járunk. A tavalyinál jobb évet zár megyénk legtöbb termelője a mennyiséget és a minőséget illetően, de az eladási árak nem emelkedtek úgy, mint az inputanyagok a műtrágyától a növényvédő szerekig.

Ny. L.

Bodzás Sándor negyven éve termeszt földiepret /Fotó: B. Á./

– Negyven éve vagyok őstermelő, számos fajtát kipróbáltam, most háromfélét termesztek – hangsúlyozta Bodzás Sándor szabadkígyósi őstermelő. – Más-más az ízük, és az érési idejük is, ez a három fajta szép sorjában követi egymást. Előfordult, hogy egy hektár földre is telepítettem szamócát, most 10 ezer tőről szedem a gyümölcsöt. A munkában segít a feleségem, a fiam és a menyem is.

Bodzás Sándor kifejtette, az idei időjárás jóval kegyesebb volt hozzájuk, mint a múlt évi. A hideg napok is időben jöttek, és a gombabetegségek is kisebb gondot okoztak, fényben, napsütésben is bőségesen részesültek a növények. Az átvételi árat leverte az olcsóbb import, és hiába jobb nagyságrendekkel a magyar íze, sokan csak az árat nézik. Az őstermelő a lassan véget érő földieperszezon után sem unatkozik, hiszen következik a málna, ebből is jó idény mutatkozik.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!