békéscsaba

2021.08.18. 11:14

Pálinka és szőlőlé: a helyi vendéglátást célozzák meg a csabagyöngyével

Elkezdték a minap a csabagyöngye szüretét is a Kenderföldeken található városi szőlő- és gyümölcsültetvényben, aminek üzemeltetését tavaly adta át az önkormányzat egy vállalkozónak. Opauszki Zoltán, a helyi turisztikai egyesület elnöke elmondta, szeretnék, hogy a szőlőből készült termékek – így pálinkák és levek, lekvárok és befőttek – szezonális kínálatként jelenjenek meg a békéscsabai éttermekben.

Licska Balázs

20210817 Békéscsaba Elkezdődött a csabagyöngye szüret számolt be Opauszki Zoltán Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Több ezer tőke, ötfajta borszőlő és kilencfajta csemegeszőlő található a területen – mondta Molnár Péter, az ültetvényt üzemeltető vállalkozó. Hozzáfűzte, a minap kezdték el a szüretet.

A csabagyöngye a hűvös tavasz miatt kéthetes csúszásban van, így közben immár beérett több fajta között például az Irsai Olivér is.

Tavasztól metszettek, növényvédelmi és karbantartási munkálatokat végeztek, a kánikula és aszály miatt folyamatosan öntöztek, mostanra pedig beérett a munka gyümölcse.

A tavalyinál több termésre számít idén a vállalkozó.

Opauszki Zoltán elmondta, a csabagyöngyéből készül pálinka és szőlőlé is /Fotó: Imre György/

Elmondta, hogy az előző évi kapcsolatoknak és a kiépült stabil vevőközönségnek köszönhetően a remélt mennyiség kétharmadát le is kötötték, magánszemélyeknek és egy üzletláncnak értékesítik a szőlőt, de péntekenként és szombatonként úgynevezett „szedd magad” akciókat ugyancsak szerveznek. Molnár Péter kiemelte,

partnerek abban, hogy erősítsék a csabagyöngye brandet, márkát, és hogy feldolgozott termékekkel szolgálhassák ki a békéscsabai vendéglátóhelyeket, éttermeket.

Ugyanis ez lenne az egyik fő cél, ezzel kapcsolatban több egyeztetés is volt az elmúlt napokban, és megállapodás született – erről beszélt Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke. Elmondta, a szezonális kínálat részét képeznék a feldolgozott termékek az egyezségben részt vevő három békéscsabai étteremben. Mindezt egy reklámkampánnyal is népszerűsítenék, hogy lássák a vendégek, az érdeklődők, hogy létezik egy, a városhoz kötődő szőlőfajta, és hogy az számos formában megjeleníthető a gasztronómiában.

Ismertette: lesz a csaba­gyöngye szőlőből pálinka, ami kereskedelmi forgalomban is megjelenik majd, de lesz belőle szőlőlé, lekvár, befőtt, zselé, mustméz, illetve éretlen szőlőből készült verjus is. Hangsúlyozta, a mostani egy tesztidőszak lesz, hogy az egyezségben részt vevő felek lássák a tapasztalatokat, és hogy a jövőben annak mentén folytathassák a közös munkát.

A város tanácsnokaként hozzátette,

szerinte megfelelő kezekben van a városi ültetvény, gondozott a terület, és fontos, hogy az üzemeltetőben van nyitottság a feldolgozott termékek felé.

Hanó Miklós alpolgármester elmondta, a városi ültetvény létrehozásával annak idején az volt a cél, hogy emléket állítsanak Stark Adolf munkásságának – akihez köthető a csabagyöngye nemesítése –, illetve, hogy jelezzék, Békéscsabán egykor komoly hagyománya volt a szőlőtermelésnek, ezért telepítettek többfajtát is.

A több mint kéthektáros ültetvényt a közfoglalkoztatási program keretében alakították ki, és azért választották helyszínként a Kenderföldeket, mert a bányatavak szomszédságában lévő terület megfelelő klímával rendelkezik.

Kiemelte,

az ültetvény génbankként is szolgálhat.

Turisták is kóstolhatnának

Az ültetvény turisztikai szempontból is középpontba kerülhet, annak köszönhetően, hogy a Kerekegyházi úton megépült a Wenckheim turista- és kerékpárút. A területet rá lehet kötni egy útvonalra, hiszen mindössze pár kilométerre található a szabadkígyósi kastély, valamint mellette vannak a bányatavak – mondta Opauszki Zoltán.

– A Kerekegyházi úton akár egy pihenőpontot is ki lehet alakítani, ahol kóstoltathatnák a szőlőt és a belőle készült termékeket az érdeklődőknek. Az ültetvény tanösvény jellegét szintén lehetne erősíteni, és nemcsak bemutatóhelyként szolgálhat, hanem rendezvényeknek is otthont adhat – ecsetelte a helyi turisztikai egyesület elnöke, a város tanácsnoka.

Hozzáfűzte, hogy amennyiben a Wagner utca folytatásában is épülne bicikliút, akkor körbe lehetne tekerni a legnagyobb bányatavakat, és ezzel az ültetvény megközelíthetősége szintén javulna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!