galériával

2021.08.25. 19:55

Kitüntetéseket is átadtak a vadászok megyei közgyűlésén

Közös küldöttközgyűlést tartott a Békés megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezete a megyei kormányhivatal Beliczey termében, szerdán délután. Az eseményen a szeptember 25-én kezdődő Vadászati és Természeti Világkiállítást is bemutatták.

Busi Ottó

A rendezvényt Hrabovszki János, a vadászszövetség és a vadászkamara megyei elnöke nyitotta meg, aki ismertette a napirendi programokat,és a megjelent tagok előtt álló feladatokat.

Ezt követően a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott mondott köszöntőt: Takács Árpád úgy fogalmazott,

a vadászat nem egy úri passzió, hanem tudatos vadgazdálkodási tevékenység, amely együtt mozog az agráriummal, a természetvédelemmel, és amelynek hatása van a turizmusra is.

A kormánymegbízott néhány számadatot is sorolt: az előző vadászati szezonban 4379 trófeabírálat történt, és minden vadfaj esetében rögzítettek kimagasló minősítéseket. Ezek aránya őz esetében 10, dámvadnál 38, míg gímszarvasnál 28 százalék volt, a ragadozókoponyák mindegyike pedig érmes minősítést kapott.

Takács Árpád méltatta a kormányhivatal és a vadászok közti együttműködést, kiemelve például azt a korábbi döntést, mely során

a Békés Megyei Vadászszövetség kezdeményezésére tavaly a megyei kormányhivatal a vadászati szezont meghosszabbította.

Ilyen egyébként még nem fordult elő korábban. A döntés hatására két héttel tovább lehetett mezei nyúlra vadászni, és az élőnyúl-befogás is ugyanennyivel hosszabbodott: ezzel is segítettek a pandémia miatt nehéz helyzetbe került ágazat helyzetén.

Az eseményen rangos elismerések is gazdára találtak melyeket Takács Árpád kormánymegbízott (középen) adott át a díjazottaknak /Fotók: Lehoczky Péter/

Szintén szoros az együttműködés a vadászok és a rendőrség között, ezért az eseményen bemutatkozott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Varga-Koritár Attila ezredes, aki ez év májusától rendőrfőkapitány Békés megyében.

Ezt követően rangos vadászati kitüntetéseket adományoztak, így a Nimród Vadászérmet, a Békés megye vadgazdálkodásáért kitüntetést, a Kamarai Érdemérmet és a Hubertusz kereszt többféle fokozatát adták át az arra érdemeseknek.

Az eseményen Bors Richárd, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatója beszélt a szeptember 25-étől kezdődő Vadászati és Természeti Világkiállításról, és ismertette annak programját. Ezután a vadászati hatóság előadása következett, ahol az apróvadas vadászati idény kezdetén aktuális teendőkről esett szó.

Mindezeket követően a küldöttek a napirendi pontokban meghatározott 2020-as beszámolókat, valamint a vadászszövetség, és a megyei vadászkamara idei költségvetési tervét tárgyalták meg.

A beszámolókból többek között az is kiderült, hogy

tavaly közel háromezren váltottak vadászjegyet Békésben, és az elmúlt esztendőben három vizsganapra 36-an jelentkeztek, közülük 22-en tettek sikeres vadászvizsgát.

Kiemelték a Kynológiai Bizottság munkáját is: a mintegy 40 felkészítési alkalom után 4 vizsganapon 38 kutya tett eredményes vadászati alkalmassági vizsgát Békés megyében.

Mázsás halak a kiállításon

Mint az eseményen elhangzott: a Vadászati és Természeti Világkiállításon összesen 75 ezer négyzetméteren, több ezer négyzetméteres külön helyszíneken, pavilonokban zajlanak az események. Bors Richárd elmondta, a kiállítás foglalkozik a vadászattal, a természetvédelemmel, a vizes élőhelyekkel, a természetmegőrzéssel és annak jövőjével, a biodiverzitással, a fenntartható természethasználattal.

Megjelenik például a solymászat, a gasztronómia és az innováció a jövő lehetőségei is. Mint a kiállítás hivatalos bemutatójából kiderült: diorámák, filmek, élőállat-bemutatók, világrekord és különleges trófeák segítenek megismertetni Földünk egyedülálló élővilágát.

Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában például 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhatunk majd, de lovas és vadászkutyás bemutatók is várják az érdeklődőket. A HUNGEXPO-n zajló központi kiállítás mellett pedig számos fővárosi és vidéki helyszínen lesznek kulturális programok.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.beol.hu/orszag-vilag/semjen-a-vadaszati-vilagkiallitas-a-teljessegre-torekszik-video-4260059/

https://www.beol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-vadaszati-vilagkiallitas-italai-koze-valasztottak-a-csabai-palinkakivalosagot-4260797/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!