Békés megye

2021.08.15. 06:55

Az agrárkárenyhítési rendszer segít a gazdáknak

Elemi károk (fagykár, aszály, mezőgazdasági árvíz, belvíz, felhőszakadás, vihar és a jégeső) esetén nyújt ellentételezést az agrárkárenyhítési rendszer és jelent segítséget a gazdálkodóknak. A kárenyhítés kifizetésének alapfeltétele, hogy a rendszerben részt vevő termelő a hozzájárulást maradéktalanul és határidőre fizesse be – hívta fel a gazdálkodók figyelmét a Békés Megyei Kormányhivatal.

Nyemcsok László

20210331 Győrasszonyfa Aszály van, nagy a baj Képen: Valiczkó Szabolcs gazda Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A kormányhivatalnál közölték, a hozzájárulás pontos összegéről és a megfizetés módjáról a Magyar Államkincstár július végéig határozatban értesítette a gazdálkodókat. A határozatokat az Államkincstár idén elsődlegesen elektronikus úton kézbesítette a gazdálkodóknak. A hozzájárulás összegét az egységes kérelemben június 9-én szereplő területadatok alapján számolják ki. Fontos tudni, hogy a tárgyévi kárenyhítési hozzájárulás összegének módosítására ezt követően még az egységes kérelem módosítása vagy részleges visszavonása esetén sincs lehetőség.

A hozzájárulás összege idén ültetvényművelésre, illetve szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld esetén hektáronként 4500 forint, egyéb szántóföld esetében 1500 forint hektáronként.

A hozzájárulás megfizetése kötelező, az összegnek szeptember 15-éig meg kell érkeznie a kincstár számlájára. Az esetlegesen meg nem fizetett hozzájárulás adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, és a kincstár az ügyfél későbbi támogatási kifizetéseiből visszatartja azt. Ebben az esetben viszont a gazdálkodó – az adott évben – nem jogosult a kárenyhítő juttatás igénybevételére.

Porzik a határ, esőre várnak a növények, az aszály okozza a legtöbb gondot a gazdáknak Békésben /Illusztráció: MW/

A fizetési kötelezettség teljesítésén túl a termelő számára a legfontosabb tennivaló a mezőgazdasági káresemény határidőben történő bejelentése. Erre főszabály szerint az esemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül van lehetőség az erre a célra kialakított elektronikus kárbejelentő felületen.

A bejelentésnek tartalmaznia kell az esemény megnevezését, bekövetkezésének időpontját, valamint az okozott hozamcsökkenés várható mértékét.

Aszály, belvíz, mezőgazdasági árvíz, téli vagy tavaszi fagy bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a növényeken első alkalommal látszik a károsodás. Felhőszakadás, jégeső vagy vihar esetén a bekövetkezés ideje az, amikor a káresemény először észlelhető.

A káresemény akkor fogadható el, ha a hozamcsökkenés, azaz a kipusztult növényállomány a 30 százalékot, a hozamérték-csökkenés (a károsodás miatti termelési értékcsökkenés) pedig meghaladja a 15 százalékot a károsodott kultúrák vonatkozásában.

A kárbejelentést az érintett terület szerint illetékes megyei kormányhivatal bírálja el.

A kárenyhítő juttatást a termelő november 30-áig igényelheti a kincstár által erre a célra rendszeresített elektronikus felületen:

https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/. Teljes összegét az kaphatja meg, aki aszály, belvíz, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi, őszi, téli fagy vagy vihar miatt bekövetkező mezőgazdasági káreseményre kiterjedő biztosítással rendelkezik. A kincstár a tárgyévet követő év, vagyis 2022. március 31-éig határozatban értesíti a termelőt a kárenyhítő juttatás mértékéről.

Keressék munkatársaikat!

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos kérdéseikkel ügyfélfogadási időben keressék a főosztály munkatársait Békéscsabán, a Temető sor 8. szám alatt, vagy a 66/814-520-as telefonszámon. Kérdéseiket e-mailben is feltehetik az [email protected] címen – közölték a Békés Megyei Kormányhivatalnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!