békés megye

2021.06.29. 11:29

Az őszi vetés a déli tájakon jól fejlődött

A próbaaratások mellett már élesben is vágják az őszi árpát megyénkben. Hatvanöt százalékban jó, 25 százalékban közepes és 10 százalékban gyenge a termés. Az utóbbi egy hónap aszályos időjárása nem kedvezett a növénynek, hasonlóan a többi kalászoshoz, így a búzához is. A repce vegyes képet mutat a megyében, az északi részeken gyengébb, míg a középső és déli részen jobb minőségű kultúrák találhatók.

Nyemcsok László

Börcsök János a rekkenő hőségben is aratta az árpát tegnap Békéscsaba határában /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke kiemelte, számos tagjuk területén végeztek próbavágásokat az árpánál, és még táblán belül is eltérőek a nedvességtartalmat illetően az adatok. Ideális a 13 százalék, ekkor már nem kell szárítani a terményt, és így nem merül fel pluszköltség. Ugyanakkor 18 százalékos nedvességtartalmú árpákkal is találkoztak. Ez az érték a talajtípustól, az árnyékhatástól és például a tábla végi „forgóktól” is függ.

– A búza aratását jellemzően majd két hét múlva, július elején, közepén kezdik el a gazdák – ecsetelte Adamcsik László. – Ez könnyen egybeérhet a repcebetakarítással. Visszatérve az őszi árpára, a felvásárlók még nem jöttek elő konkrét árakkal, de a becslések szerint 53–55 ezer forintról indulhat a tonnánkénti átvételi ár. Akinek jó termése lesz, annak ez kedvező ár, akinek a hozam elmarad a várttól, az kisebb profitra számíthat.

Börcsök János a rekkenő hőségben is aratta az árpát tegnap Békéscsaba határában /Fotó: Bencsik Ádám/

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hangsúlyozta, az őszi vetésű kultúrák a megye középső és déli részén jól fejlődtek, kiváló kondícióban vannak. A megye északi területein a belvíz, illetve a tavaszi fagy miatt károsult a vetések egy része. Ezen területeken nagyobb arányban vannak közepes és gyengébb minősítéssel rendelkező növénykultúrák.

– A kipusztulás jelentéktelen, jellemzően csak a fejlődésben gátolta a növényeket a kedvezőtlen időjárás – ecsetelte dr. Kulcsár László. – A megye rosszabb vízgazdálkodású talajainál is csak kisebb foltokban tapasztalható kipusztulás.

Kitárcsázott vetéseket nem jelentettek a kamara falugazdászainak, a belvíz miatti kárbejelentés is elenyésző. Jelenleg enyhe és közepes aszályról beszélhetünk a megyében, 80-100 milliméter a csapadékhiány, de ezt is területe válogatja.

Visszatekintve a tavaszra, a NAK megyei elnöke hangsúlyozta, márciusban a megyében 13-18 mm csapadék hullott, emiatt egyes táblákban a vízhiány jelei mutatkoztak. A száraz kora tavasz lehetővé tette, hogy a gazdálkodók korán rámehessenek a földekre, és időben elvégezzék a fejtrágyázást. Az áprilisi és májusi csapadékosabb időjárásnak köszönhetően (120-130 mm) a gabonák állapota sokat javult, a kalászvédelmet pedig elvégezték a gazdálkodók. Ugyanakkor gondot jelentett virágzáskor a hűvös, szeles idő. Ilyen körülmények között a porzó rovarok aktivitása gyengébb, és ez a megtermékenyítés rovására ment.

Százezer hektár felett a búza

Kozsuch Kornél kondorosi gazdálkodó elmondta, őszi búzát a szokásokhoz hűen 100 ezer hektár terület felett vettettek megyénkben a gazdák, és ebből a kondorosi termelők is jelentősen kivették a részüket.

– A mindennapi kenyerünk meglesz idén is, a koronavírus-járvány ellenére a gazdák vetettek, nevelték, gondozták a növényt a búzatáblákban. Aratjuk is majd a gabonát, amikor eljön ennek az ideje – emelte ki Kozsuch Kornél.

–Emellett gazdatársaink kinyilvánították csatlakozási szándékukat a Magyarok kenyere jótékonysági programhoz.

Vagyis idén várhatóan újabb csúcsok dőlhetnek meg a búzafelajánlásoknál, az egyik megyei átvevőhely a kondorosi Szárító és Tároló Zrt. telephelye lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!