Selmeczi László

2021.05.09. 19:59

Gigagombákat talált a csabai szakellenőr

Félméteres pisztricgombákra lelt Selmeczi László, aki már közel fél évszázada gombászik, és több mint harminc éve városi gombaszakellenőrként vizsgálja a természetjárók által szedett kalaposokat. Mint elmondta, a most talált gomba igazi ritkaság, a szokásos méretének több mint duplájára nőtt.

Busi Ottó

20210507 Békéscsaba Hatalmas pisztricgombát találtak. képen Selmeczi László gombaszakértő Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Az időjárásnak köszönhetően kibújtak a gombák, így aki szereti a belőlük készült ételeket, az most bőszen járja az erdőket-mezőket. A gombák egészséges és tápláló élelmiszerek, jól elkészítve pedig kifejezetten ízletes étkek készíthetők belőlük. A szabadban szedett gomba azonban csak akkor fogyasztható, ha előtte bebizonyosodott, hogy ehető.

Ebben pedig a gombaszakértők vannak a lakosság segítségére, megmondják egy gombáról, abból készülhet-e jóféle paprikás vagy inkább a kukában a helye.

Selmeczi László gomba- és szárítmányozási szakellenőr már több évtizede hivatalos gombaszakértő, aki a békéscsabai piacon vizsgálja be díjmentesen a gombákat. Mint elmondta, a mostani különlegességet a napokban találta az erdőt járva, mely egy pisztric, amit főként íze miatt kedvelnek, kiváló levest lehet ugyanis belőle készíteni.

– Ez a fajta az erdőben terem, kemény fán, a kidőlt, kivágott törzseken ilyenkor áprilisban, májusban találhatunk rá a természetet járva.

Selmeczi László a pisztricgombákkal a csabai piacon /Fotó: Bencsik Ádám/

Kimondottan farontó gomba, nagyon finom, ehető, levesnek való, ráadásul nagyon szép is. Általában nem szokott ilyen nagy lenni, csak olyan 10-20 centis nagyságú, de ez most egy extra minőségű gomba, körülbelül fél méter átmérőjű.

Az elmúlt 50 évben, amióta gombászok, még sosem találtam ekkorát.

Ez egy rendkívül különleges és nagy gomba, ami ráadásul a külleme alapján szép is – részletezte Selmeczi László.

Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás mindössze 1-2 kilogramm évente, míg Európa más részein ennek a duplája. Ennek ellenére hazánkban a gombagyűjtésnek – mondhatni – hagyománya van, bár napjainkban már szabályozott a tevékenység: személyenként naponta két kilogramm gyűjthető be, magánterületről pedig engedély is szükséges a tulajdonostól.

Egészséges a fogyasztása

Ugyan a gombafogyasztás lassú növekedést mutat, de a hazai éves 1-2 kilogrammos személyenkénti gombafogyasztás duplája lenne az ideális – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket, illetve zsírsavakat tartalmazó gombaféléket érdemes felvenni a változatos étrendbe.

A hazánkban megtermelt gomba jelentős része egyébként csiperke, egy kisebb százaléka laskagomba, ezek többsége pedig exportra kerül. Békés megyét nem tartják gombatermesztő térségnek, a közeli Kecskemét környéke azonban a belföldi piacon kedvelt nagy kalapú, sötét színű laska legnagyobb termőhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!