Videóval

2020.12.10. 13:58

Elkezdődött a gyulai Airbus-gyár építése

A napokban elkezdődött az Airbus gyulai üzemének építése – tájékoztatott dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere. Mint megtudtuk, a gyár várhatóan 2022-ben már meg is kezdi a termelést.

Papp Gábor

A kivitelezés első fázisában a terület fizikai előkészítése, a földmunkák zajlanak. Lebontják annak az épületnek a maradványait is, amelyet szélkeréküzemnek szántak a 2000-es évek elején, de végül nem valósult meg – szólt a részletekről megkeresésünkre dr. Görgényi Ernő. A polgármester elmondta, a felvonulási területet a Rosu utca felől alakították ki.

Mint kiemelte, a fejlesztés jelentőségét jól mutatja, hogy Gyulán utoljára 1979-ben kezdte meg új üzem, akkor a Relégyár a termelést. Előtte 1978-ban a Húskombinát Kétegyházi úti telephelyén indult meg meg a munka.

Az Airbus több száz munkahelyet teremtve létesít gyárat a fürdővárosban /Fotók: Petróczki Gábor/

– Azóta ilyen nagyságrendben nem történt hasonló beruházás – folytatta a gondolatot. – Az Airbus fejlesztése felhelyezi Gyulát a világgazdaság térképére, hiszen a Föld egyik legnagyobb légijármű gyártója, a legkorszerűbb ipari technológiát alkalmazva több száz munkahelyet teremtve létesít gyárat városunkban.

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta,

mindez óriási jelentőséggel bír a gyulai gazdaság fejlődése szempontjából.

– Nem összeszerelő üzem, hanem magas hozzáadott értékű termelő tevékenység indulhat el 2022-ben Gyulán – tette hozzá. – Az üzemben precíziós alkatrészeket gyártanak majd helikopterek dinamikus rendszereihez. Ami azt is jelenti, hogy magasan képzett munkavállalókra lesz szükség.

Dr. Görgényi Ernő beszámolt további fontos fejleményekről is. Mint megtudtuk, a közelmúltban létrejött Airbus gyár és a kapcsolódó beruházások lebonyolítását segítő Projekt Koordinációs Bizottság, amelynek tagjává Mager Andrea miniszter Békés megyéből kinevezte dr. Görgényi Ernő polgármestert, Kun Miklóst, a Nemzeti Légiipari Projekt Kft. ügyvezetőjét és Uhljár Eriket, a Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellárját.

A kapcsolódó beruházások a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, a környező utak, közlekedési csomópontok, közművek kiépítését, felújítását jelentik.

Az események egymással párhuzamosan zajlanak, így ugyancsak lényeges hír, hogy tizennégy mérnököt már fel is vettek a céghez, akik képzése, tréningje már elkezdődött. A Békéscsabai Szakképzési Centrumban pedig már zajlik az az infrastrukturális fejlesztés, aminek köszönhetően a dolgozók képzését ott majd megvalósítják. Az oktatás előreláthatólag jövő év elején meg is kezdődik.

Videó: Görgényi Ernő Facebook-oldal

Jövőre hirdetik az állásokat

Dr. Görgényi Ernő elmondta, sokan érdeklődnek, keresik őket, hogy munkát vállalnának a cégnél. A dolgozók felvétele még nem kezdődött el, az állásokat jövőre a hirdeti meg az Airbus. Éppen ezért arra kért mindenkit, hogy figyelje a hirdetéseket. Az Airbus gyár több száz embernek ad majd munkát, így nagyon sokak számára biztosít majd lehetőséget a városban, illetve a térségben is.

Dr. Görgényi Ernő kérdésünkre arra is felhívta a figyelmet, hogy az Airbus beruházásának, vonzásának köszönhetően jó eséllyel újabb beruházások is csatlakoznak majd a fejlesztéshez. Az már elmondható, hogy az állam egy felületkezelő üzemet is létesít a területen, de vélhetően más cégek is megtelepednek az alkatrészgyár miatt a környéken, ami újabb munkahelyeket is jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!