statisztika

2020.11.01. 15:14

Megugrottak a traktoreladások Békés megyében

Megszűnni látszik a koronavírus-járvány kitörését követő bizonytalanság a mezőgazdasági gépek piacán: a tavasszal elmaradt beruházások pótlásának jeleként szeptemberben országosan negyven százalékkal több új traktort helyeztek forgalomba, mint tavaly ilyenkor. Békésben még ennél is nagyobb a változás: közel hatvanöt százalékos volt a növekedés.

Busi Ottó

Gádoros, 2020. március 12. Mûtrágyát szór egy traktor Gádoros határában 2020. március 12-én. MTI/Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

A DataHouse által közzétett eladási adatok alapján szeptemberben országosan 266 új traktort helyeztek forgalomba, 40 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Békésben idén szeptemberben 18 darab új traktort regisztráltak, ez az előző esztendő ugyanezen hónapjában mindössze 11 darab volt.

A megyénkben forgalomba helyezett új traktorok a tavalyi és az idei év adatai alapján az országos piac körülbelül 6 százalékát jelentik, amely kifejezetten magas: nem számottevő különbséggel, és csak néhány más régióban vásároltak ettől több traktort az ottani gazdák. Egyedül Bács-Kiskun ugrik ki a mezőnyből a több mint 15 százalékos részesedésével.

Az új, és a használt traktorok piacán is növekedés tapasztalható /Fotó: MTI/Rosta Tibor/

– A koronavírus-járvány kitörése után jelentős bizonytalanságot tapasztaltunk a gazdálkodók körében – mondta el Bolyki Bence, az Agroinform.hu mezőgazdasági portál ügyvezetője. – Ebben az évben elmaradt a nagy értékű gépbeszerzések tavaszi szezonban tapasztalható kiugrása, a gazdák ehelyett olyan, a gazdálkodás szempontjából nélkülözhetetlen termékek megvásárlására koncentráltak, mint a vetőmagok, növényvédő szerek és a műtrágyák. Az óvatosságot tovább fokozta a tavasz első felében tapasztalt rendkívül aszályos időszak is – tette hozzá.

Az előző évekhez hasonlóan az idei első három negyedévben is a 8 tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb.

Békésben a márkák közül egyre nagyobb arányban emelkedik ki a John Deere: idén az eladások 32 százaléka ehhez a gyártóhoz köthető, a második legnépszerűbb márka a New Holland, amely több mint 13 százalékkal követi a piacvezetőt. Harmadik a Class, közel 9 százalékos részesedéssel.

A használt gépek piacán szintén jelentős felfutás tapasztalható az Agroinform.hu piacterének statisztikái szerint. Míg augusztusban csupán egy, szeptemberben már 17 százalékkal több traktorhirdetést töröltek eladás miatt a hirdetési felületen, mint egy évvel korábban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!