Agrártámogatás

2020.08.09. 06:55

Ellenőrzik, hogy a megyei gazdálkodók teljesítették-e az elvárásokat

Az adminisztratív ellenőrzések mellett megkezdődött az idei agrártámogatási kérelmekhez kapcsolódó területek helyszíni ellenőrzése is. Erről is beszélt Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője.

Magyarné dr. Knap Diána kifejtette, a helyszíni ellenőrzés keretében azt vizsgálják, hogy a gazdálkodó az igényelt támogatás kifizetési feltételeiként meghatározott követelményeket megfelelően teljesítette-e. Az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai támogatások ellenőrzése során azt is górcső alá veszik, hogy az adott területeket az előírásoknak megfelelően különítette-e el a gazdálkodó a szomszédos földektől.

Illusztráció: shutterstock.com

– Az agrártámogatási eljárások országosan egységes földterület-azonosító rendszere a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) – mondta a megyei kormányhivatal főosztályvezetője. – A MePAR alapegysége a fizikai blokk, ezen belül történik a mezőgazdasági parcellák, táblák, valamint az ökológiai jelentőségű területek megjelölése. Térképi megjelenítése az ortofotó vagy a nagy felbontású űrfelvétel. Az európai uniós támogatásokhoz kapcsolódó eljárásokban csak a MePAR adatai használhatók.

Békésben a túlnyomó többség az előírásokat betartva műveli a földet.

A fizikai blokk a terepen azonosítható határokkal rendelkező, mezőgazdasági művelés szempontjából több éven keresztül állandó földterület. A blokkon belül különböző művelésű mezőgazdasági területek, telephelyek, állattartó telepek, illetve utak is szerepelhetnek. Ezen túlmenően a MePAR részei az úgynevezett tematikus rétegek, fedvények is. Több mint 30 tematikus fedvény segíti a gazdálkodókat a konkrét területi lehatárolásban. Ezek a teljesség igénye nélkül lehetnek Natura 2000 területek, érzékeny és állandó gyepek, erdők, belvízzel veszélyeztetett területek, lejtős területek, védett tájképi elemek, illetve ökológiai jelentőségű területek is.

Magyarné dr. Knap Diána főosztályvezető

A MePAR működtetésével, fejlesztésével, adatainak frissítésével kapcsolatos feladatokat – a Magyar Államkincstárral együttműködve – a Nemzeti Földügyi Központ látja el. A nyilvántartás aktualizálása érdekében az ország területének mintegy negyedén, egyharmadán minden évben új légi felvétel készül. Idén Békés megye teljes területét is távérzékeléssel mérik fel, és légi felvételeket készítenek. Ezt követően a szakemberek elvégzik a rendszerben szereplő fizikai blokkok, adatok felülvizsgálatát, korrigálását.

Keressék az ügyfélszolgálatot!

A főosztályvezető elmondta, ügyfeleik az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos kérdéseikkel ügyfélfogadási időben bizalommal keressék a főosztály munkatársait Békéscsabán, a Temető sor 8. szám alatt vagy a 66/814-520-as telefonszámon. Kérdéseiket e-mailben is feltehetik az [email protected] címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!