Lakásépítési statisztika

2020.07.16. 11:51

Békésben is csökken az építkezési szándék

Az országos tendenciával párhuzamosan Békésben is csökkent az építési kedv. A szakértők szerint a visszahúzódás fő oka az új lakások áfájának emelkedése. Aki felújítana, annak is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, az építőipari kivitelezői árak is emelkedtek. Érdekesség, hogy Békésben az országos átlagnál nagyobb az épített házak alapterülete, a megyei szereplők viszont azt tapasztalják, hogy az utóbbi időben megnőtt az igény a kisebb, kertes házak iránt is.

Busi Ottó

A idei esztendő első negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek, és az egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma az előző év azonos időszakához képest kevesebb mint kétharmadára esett vissza megyénkben, a KSH adatai alapján. Az idei év első negyedévében épített 49 lakásból 47 (nagyjából fele-fele arányban) a megyeszékhelyen, illetve a megye más városaiban épült, érdemi növekedés csak a megyeszékhelyen kívüli váro­sokban volt. A 49 lakásból 32-nek természetes személy, 17-nek vállalkozás volt az építtetője. A természetes személyek által építtetett lakásokat családi házas formában, a vállalkozásokéit pedig többszintes, többlakásos épületben adták át. Átlagos alapterületük (120 négyzetméter) meghaladta az országost (96 négyzetméter), a lakások több mint fele négy vagy annál több szobával épült. Egy, a Magyar Nemzeti Bank által nemrégiben kiadott lakáspiaci jelentés kiemeli, az újlakás-piac visszahúzódásának a fő oka az új lakások áfájának 27 százalékra való visszaemelése.

A nagyobb városokban jó helyen fekvő építési telket is nehezen lehet találni /Illusztráció: MW/

Kovács Szabolcs, a családi és társasházak tervezésével és kivitelezésével foglalkozó békéscsabai Garda-Ház ügyvezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be: jóval kevesebben vágnak új ingatlan építésébe.

– Békéscsabán lényegében nincs építési telek, aki mégis tud szerezni, az a megyeszékhelyen 50 millió forint alatt nem tud beköltözni egy kész, új családi házba. A ház 35, a telek 6, az udvar, járda, kerítés még 5 millió, plusz a bútorok, a klíma is körülbelül 5 millió forintba kerül – sorolta Kovács Szabolcs az árakat. Náluk jellemzően eddig a kisgyermekes családok jelentkeztek, nagyságrendileg 100 négyzetméter alapterületű, új otthonokért, ez viszont mostanság átalakult. Keresettek ugyanis a kisebb, pár száz négyzetméteres telekkel rendelkező, 70 négyzetméter körüli, földszintes, új házak. Az érdeklődők városi lakásukból költöznének a kertövezetbe, vagy a gyerekek kirepülése után jelentkeznek a vállalkozásnál. Ez az ügyvezető szerint eddig nem tapasztalt jelenség, de összefügghet azzal, hogy a nagyobb, új házak ára jelentősen megemelkedett.

A békéscsabai Gábor és felesége négy esztendeje vágtak bele építkezésbe a megyeszékhely kertvárosi részén, a Körte sor környékén. Banki hitel adta a fedezetet, illetve az otthonteremtési támogatásokat is igénybe vették, saját, kisebb lakásuk pedig egyfajta biztosíték volt.

– Közben úton a következő poronty, így a babavárót is igényeltük – tette hozzá a férfi.

A kivitelezést főként ő felügyelte, vállalkozókat bízott meg az egyes munkák elvégzésével. A beköltözés többször is csúszott, de tavasz óta már az új, földszintes, több mint száz négyzetméteres otthonukban élnek. Arra a kérdésre, hogy belevágna-e ismét az építkezésbe, igennel felelt, de csak a korábbi feltételekkel. Úgy fogalmazott, van még teendő, de eddig közel negyvenmillió forintot költöttek otthonukra, ennél többet pedig nem tudnának előteremteni.

A kockaház átalakítása sem olcsó

A szakemberek szerint sokan választják az úgynevezett kockaházak felújítását. Csabán, a jaminai városrészben ilyeneket 15 millió forint körül is árulnak, ezek felújítása még legalább ugyanennyibe kerül akkor, ha valaki egy modernebb ingatlanba szeretne költözni. Ráadásul az árak is emelkednek. A GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast Nyrt. napokban kiadott elemzése is ezt erősíti meg: idén, év elején is nőttek az építőipari kivitelezői díjtételek, beleértve a lakásfelújítások és -korszerűsítések kivitelezési árait is. Az adatok alapján az építőipari termelői árak az idei első negyedévben a teljes ágazatban éves alapon 8,5 százalékkal, a lakásépítés területén 10,3 százalékkal növekedtek. Az építőanyagok 6,7 százalékkal drágultak az időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!