Békés megye

2020.05.16. 13:30

Májusi nagyüzem kezdődött a kiskertekben

A májusi kiskerti munkák elvégzéséhez Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott hasznos tanácsokat. Kitért arra, hogy vethetjük a babot, az uborkát és a patisszon magjait is.

Ny. L.

– Végre volt egy kis eső, a csapadék nagyon kellett minden növénynek, a talajba elvetett magoknak és a frissen ültetett csemetéknek, valamint a gyepnek is – hangsúlyozta az elnök. – Fellélegezhetünk egy kicsit, de a csapadék nemcsak jót tett, hanem ártott is, mert megjelentek a gombás betegségek is. Fokozottan figyeljünk ezekre, és védekezzünk réz- és kéntartalmú szerekkel! A legjobb a kombinált anyag, amibe akár a rovarok elleni szereket is beletehetjük. Így egy menetben védekezhetünk minden kártevő és kórokozó ellen. Ügyeljünk arra, hogy a nagy melegben ne permetezzünk, mert könnyen megégethetjük a fáinkat. A réztartalmú szerek főleg a csonthéjasokat perzselik meg, ezért törekedjünk a precíz, pontos védekezésre. Már jól láthatók a gyümölcsfáinkon, hogy a termés miként kötött, a késői fagyok milyen károkat tettek a leendő termésünkben. Ahogy elődeink mondták: a jó gazda mindenre figyel.

A folyamatos öntözésre figyelni kell a veteményesben és a díszkertben is /Fotó: Shutterstock/

Hankó János szólt arról, a már talajban lévő magok után vethetjük a babot, az uborkát és a patisszon magjait is. Nemcsak a levegő, de a talaj hőmérséklete is emelkedik, ami lehetővé teszi a palánták kiültetését, a paprikával ugyanakkor még várhatunk.

A folyamatos öntözésre figyelni kell ebben a szárazságban a díszkertekben is. Az elvirágzott hagymásokat csak akkor vágjuk vissza, ha elsárgultak, mert így erősíthetjük a hagymát. Az öntözésnél fokozottan figyeljünk a szárazságtűrő, virágzó évelőkre, hiszen a sok vízzel el is pusztíthatjuk növényeinket.

Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke /Fotó: Imre György/

– A gyepünkre juttassuk ki a megfelelő tápanyagot – emelte ki Hankó János. – Ha műtrágyát szórunk ki, utána mindig öntözzük be a területet, mert az erős nap és a műtrágya együtt megégetheti a füvet. Ha ritka a fű állománya, akkor haladéktalanul kezdjük rendszeresen öntözni, illetve vessük felül a foltos részeket. Bátran kiültethetjük az egynyári virágokat is, hiszen már jelentős hajnali fagyok nem várhatók. A megfelelő fajtákat válasszuk ahhoz, hogy gyönyörködni tudjunk a virágokban. Törekedjünk arra, hogy a növényeinket mindig olyan helyről szerezzük be, ahol megfelelő szaktanácsadással is szolgálnak. Minden növényre érvényes, hogy csak akkor élvezhetjük a szépségüket, illatukat, termésüket, ha megteremtjük számukra a legmegfelelőbb környezetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!