Békés megye

2020.04.03. 19:51

Szigorú szabályokkal újra megnyitott számos piac

Újra megnyithattak a piacok április elsejétől. A járványhelyzetre való tekintettel, a megyénk településein általánosságban heti két alkalommal megrendezett értékesítési forma, számos helyen, korlátozásokkal eddig is működött. Ideiglenesen továbbra is zárva tartják a területet Békésen, ahol ugyanakkor virtuális színtéren szemezgethetnek a vásárlók a portékák között.

Hírlap-összeállítás

20200327 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország 9 és 12 óra között a kormányrendeletnek megfelelően csak a 65. életévüket betöltött vásárlók mehetnek be a piac területére.

Fotó: Ádám János

A piac működésének felfüggesztését számos településen, a kormány által kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel, március közepétől jelentették be a polgármesterek. A zárva tartás miatt a termelők – akik közül hetek óta sokan a húsvétra vagy a palántaszezonra készültek – attól tartottak, hogy tönkremennek.

– Az áruházláncok boltjaiban egymást érik az emberek. Ugyanakkor a gyógyszertárakba be sem lehet lépni. A nyitott térben, friss levegőn megtartott piacokon pedig nem lehet árusítani? – tette fel még pár nappal ezelőtt kérdését egy piaci árus. Erre a helyzetre világított rá Nagy István agrárminiszter is múlt héten szombaton, Kaposváron tett látogatása alkalmával, ahol egyúttal a koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak, a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására kérte fel az érintett települések polgármestereit.

Járvány esetén alapvetőnek kell legyen a friss, vitaminnal teli zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, melyeket a piacokon lehet beszerezni /Fotó: Archív MW/

A felhívásra reagálva többek között Battonyán, Gyomaendrődön, Eleken, Kondoroson, Újkígyóson és Vésztőn újra engedélyezték a piacok működését. Igaz korlátozottan, valamint számos rendelkezés szigorú betartása és felügyelete mellett. Ennek megfelelően többek között, a piacon történő árusítás során az árusok, kereskedők és őstermelők egymás között legalább öt méter, míg a vásárlók 1,5 méter távolságot kötelesek megtartani.

Továbbá a kormányrendelet szerint reggel 6 és 9 óra között a 65 év alatti személyek, 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év feletti személyek látogathatják.

Mindezek mellett Boros Csaba, Battonya polgármestere arról tájékoztatott, hogy kizárólag helyi lakos termelőnek engedélyezi a piacon való árusítást szombattól. Továbbá helypénzt a veszélyhelyzet ideje alatt ezen a településen nem szednek.

Sarkadon nem zárták be a piacot, de csak élelmiszereket lehet árusítani, míg Kondoroson az élelmiszerek mellett, vágott és cserepes virágokat, dísznövényeket, palántákat és gyümölcsfákat, egyéb díszfaiskolai növényeket kínálhatnak a kereskedők, őstermelők.

A kapupiacnál a vevő megy házhoz

Békésen ideiglenesen továbbra is zárva tart a piac. Polgár Zoltán alpolgármester kezdeményezésére, különösen a kistermelők érdekében, egy új kezdeményezést hívtak életre. Az önkormányzat egy „virtuális piacteret” hozott létre, amelyre minden érintett bejelentkezhetett.

Az adatbázisban szerepelnek a portékák, a termelők elérhetőségei, illetve, hogy szállítanak-e házhoz, vagy háztól lehet-e vásárolni. A kecsketejből készült termékektől a tejen, a fürjtojáson keresztül, a virágon és a fűszerpaprikán át a füstölt termékekig és a szamócáig rengeteg dolog megtalálható az említett táblázatban, amelyet lehetőség szerint az összes helyi fórumon közzétettek.

Ha az árus nem mehet a vásárlókhoz, a vevő megy házhoz

A gyomaendrődi Stranszki Mihályné Zsuvega nem esett kétségbe, mikor a településen pár hete bezárták a piacot. Az asszony, aki férje által termesztésű alapanyagokból, házilag előállított termékeit kínálta helyben és környékbeli településeken, úgy döntött kapupiacot tart. Ennek megfelelően szerda délelőttönként várja háznál a vásárlókat.

A fővárosba is rendszeresen vitte portékáit, ám koránál fogva elővigyázatosságból ma már nem indul útnak, pedig sokan várják tartósító- és vegyszermentes finomságait. – Mint kistermelőnek tilos a postázás, de keresem a megoldást, hogy a főként vegetáriánusokból álló törzsvásárlóimat országszerte el tudjam látni – mondta el hírportálunknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!