Békés megye

2019.12.15. 09:15

Télen is figyeljünk a kertünkre!

Az év utolsó havában is vannak még teendők a kertben, illetve a kerthez kapcsolódóan. Ismét Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott hasznos tanácsokat.

Ny. L.

– Ha az időjárás engedi, akkor még elvégezhetjük a lemosó permetezést, de mindig figyeljünk arra, hogy a körülmények megfelelőek legyenek, megszáradhasson a permetszer – hangsúlyozta Hankó János. – A konyhakertben befejezhetjük az ásást. Gyűjtsük össze a lehullott lombot és komposztáljuk vagy gyűjtsük zsákba, esetleg óvatosan égessük el. Amelyik növény igényli, azt takarjuk. be. Szedjük meg az oltóvesszőket, és megfelelően tároljuk a pincében vagy becsomagolva a hűtőszekrényben. Még ültethetünk csemetéket, ha az idő engedi.

Amelyik növény igényli, azt takarjuk be /Illusztráció: Shutterstock/

Az elnök szólt arról, hogy szellőztessük ki a gyümölcstárolókat, nézzük át, és ha kell, válogassuk ki a gyümölcsöket, hogy csak az egészségesek maradjanak a ládákban. A borospincében megkezdhetjük a fejtéseket. A szerszámokat megtisztítva tegyük el. A permetezőket kimosva, üresen rakjuk el. A motoros permetezőknél fontos, hogy a beindított gépeknél zárjuk el a benzincsapot, járassuk a motort, hogy így álljon le télire. Ne mulasszuk el a vízvezetékek, a kerti csapok víztelenítését, fagyvédelmét sem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!