engedélyre várva - galériával

2018.05.23. 17:21

A minőségi termelésre állna rá a vésztői tejfeldolgozó üzem

A közeljövőben, a hatósági engedély beszerzését követően megkezdheti működését Vésztőn a sajtmanufaktúra kft. tejfeldolgozó üzeme, amit az önkormányzat több mint 100 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból alakított ki a Kóti úti volt iskola épületében.

Licska Balázs

A kormány és a Belügyminisztérium támogatásával, a magas hozzáadott értékű közfoglalkoztatási program keretében, 108 millió forintból valósult meg a tejfeldolgozó üzem, amely révén öt munkahely jött létre – ez olvasható a Vésztői Sajtmanufaktúra Kft. üzemének bejáratainál. A Kóti úti volt iskola épületébe újra ismét költözött, a tej feldolgozásához, a sajt készítéséhez szükséges eszközök, berendezések mindegyike rendelkezésre áll.

Fotó: Lehoczky Péter

Molnár Sándor, Vésztő polgármestere elmondta: az ingatlan másfél évtizede kihasználatlan volt. Az épületben elegendő hely volt arra, hogy kialakítsák a szükséges helyiségeket, az öltözőktől a mosdókon keresztül az érlelő- vagy a hűtőkamráig, sőt az ingatlanban a tervek szerint tésztaüzemet is kialakítanának a Kóti úton. Jelezte, hogy évekkel ezelőtt zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet is beindítottak, az most a szociális szövetkezet keretén belül működik.

A városvezető ismertette, hogy a sajtmanufaktúra kft.-t nemrég hozta létre az önkormányzat, ez a város ötödik gazdasági társasága. Reményét fejezte ki, hogy a cég önfenntartó lesz és meg tud állni a saját lábán. Az üzemben főleg a közfoglalkoztatás keretében előállított juhtejet dolgoznák fel – ezért korábban jószágokat is vásároltak -, emellett helyi, környékbeli termelők tehéntejére is támaszkodnának. Aláhúzta: minőségi termékeket állítanának elő.

 

Molnár Sándor hangsúlyozta azt is, hogy munkahelyeket teremtettek az üzem beindításával, és hogy a közfoglalkoztatásból kilépő dolgozókat versenyképes jövedelemhez juttatnák, ösztönözve őket a teljesítményre. Lapunk kérdésére hozzátette: az illetékes hatóság várhatóan ezen a héten ellenőrzi az üzemet, és ha megérkezik a szükséges engedély, akkor a közeljövőben megkezdheti működését.

A közfoglalkoztatási programok révén is épült, szépült Vésztő – emelte ki dr. Kovács József országgyűlési képviselő, szólva arról: szakavatott, értékteremtő munka zajlik a projektekben. Egyre többen helyezkednek el a versenyszférában, és immár a munkaerő hiánya jelenti a problémát, de jelezte azt is: a közfoglalkoztatásra nemcsak a múltban, hanem a jelenben, a jövőben is szükség van.

Választ kell adni az elvándorlásra, a helyben maradáshoz munkahelyekre és megfelelő fizetésekre van szükség – mondta dr. Rákóczi Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója. Kiemelte: Vésztőn rendet, fegyelmet és határozottságot tapasztalni. Úgy véli, fontos szerepe van a közfoglalkoztatásnak és annak, hogy a termékek feldolgozásával hozzáadott értéket teremtsenek.

A közfoglalkoztatás zászlóshajói a startmunka mintaprogramok – mondta dr. Hoffmann Imre. A Belügyminisztérium helyettes államtitkára kiemelte: a közfoglalkoztatás csupán átmeneti foglalkoztatás, és ezt a számok is visszaigazolták, ugyanis amíg 2016-ban 223 ezren, addig az első négy hónapban 150 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!