Nyilatkozott

2024.02.16. 12:40

Az új magyar úszócsillag szívesen úszna együtt Milák Kristóffal

Németh Nándor, a 100 méteres gyorsúszás bronzérmese Párizsban is szeretne a dobogóra állni.

MW

Németh Nándor bronzérmével a férfi 100 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Németh Nándor sporttörténelmet írt a Dohában szerzett bronzéremmel, hiszen világbajnokságon korábban magyar úszó még nem szerzett érmet a klasszikus távon, azaz a 100 méteres gyorsúszásban. Németh Nándor a krízisben lévő Milák Kristófról is elmondta a véleményét, aki a váltókból nagyon hiányzik, s ez nagyban megnehezítheti a magyar csapat dolgát az olimpiára gondolva is. 

A 24 éves magyar versenyző a középdöntőből a negyedik idővel (47.97 mp) várta a finálét, majd őrületes iramot diktálva végül 47.78 másodperces idővel csapott célba, s ezzel megszerezte a magyar medencés úszók első dobogós helyezését a katari viadalon – írta meg az Origó. 

Németh a magyar úszósport történetének legjobb vb-eredményét ért el ebben a számban,

 de a magyar sportoló nem volt maradéktalanul elégedett a történelmi siker után – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Javítani szeretne Párizsban

Németh Nándor a 100 méter gyors selejtezőjében 48,03-ot úszott, ami a harmadik legjobb idő volt a teljes mezőnyben, majd szerda délutáni középfutamban negyedikként (47.96) mp jutott a döntőbe. A magyar úszó a döntő előtt árulta el, hogy szeretne Milák Kristóf 47,47 es országos csúcsa közelébe kerülni, mert úgy érezte, hogy akár azzal akár érmet is lehet szerezni. A rajtnál Németh reakcióideje az egyik legjobb volt (0.62), majd elsőként fordult 50 méternél, és 75 méternél még az élen haladt.

 Ha az első helyet nem is tudta megtartani, harmadikként (47.78 mp) csapott célba.

 A számot a világcsúcstartó kínai Pan Zsan-le nyerte 47.53 másodperccel. 

Tudtam, hogy ez nagy lehetőség, nagyon boldog vagyok. 

Hosszú ideje üldözöm ezt az érmet. 

Az időm nem lett a legjobb, de Párizsig még van idő, hogy javítsak rajta – árulta el a döntő után a magyar sprinter, majd hozzátette, hogy az utolsó 15 méteren kell még dolgoznia.

Kicsit erős volt a kezdés, azt is akartam, hogy kicsit szakadjak el a többiektől. Láttam, hogy a fordulónál előrébb vagyok, mint a kínai. Visszafelé kicsit halál volt, nyolcvanöt méternél jött a súly az egész testemre, de szerintem jó volt az egész úszás azon felül, hogy az utolsó 10-15 méteren van mit dolgozni – mondta el a magyar versenyző. Kérdés, hogy a párizsi olimpián milyen idő kell majd az éremszerzéshez, de szerencsére Németh Nándor erre biztató választ adott:

Szerintem a 47.7-tel lehet majd döntőbe kerülni. Chalmers, Popovici, az amerikaiak, többen ott lesznek az olimpián, akik most nem voltak itt. Párizsban az éremszerzés szerintem 47.2 körül, talán 47.1-et kell úszni, majd meglátjuk. Szerintem ez nekem sem lehetetlen cél – nyilatkozta a magyar úszó.

Nem foglalkozik Milákkal

Félő volt, hogy Milák Kristóf körüli kálvária majd rányomja a bélyegét a magyar úszóválogatott dohai teljesítményére. A bronzérmes Németh Nándor is megszólalt az üggyel kapcsolatban: 

Igazából nekünk, többieknek csak a váltókra nézve hátrány, hogy Kristóf nincs itt, mert, ugye, nagyon jó erőember, tudjuk, mire képes, úgyhogy tényleg ott van a hiánya – mondta el a dobogós helyezéssel zárt magyar úszó, majd pedig egyenes választ adott a klasszis csapattársával kapcsolatban:

Az úszás egyéni sportág, mindenki a saját dolgára figyel. 

Nekünk így most a váltókat át kell gondolnunk, hogy mit is csináljuk az olimpián. Majd meglátjuk, Kristóf hogy dönt, mindenki a saját maga életéért felel. Úgyhogy mi teljesen függetlenek vagyunk tőle, mindenki csinálja a saját dolgát, majd meglátjuk, mi lesz – mondta el kendőzetlen őszinteséggel Németh Nándor. 

Ami a többi magyar úszót illeti: 

Kapás Boglárka sajnos gyengébb időt úszott a döntőben, mint egy nappal korábban az elődöntőben, s így a hatodik helyen végzett.

 Így nem csupán az éremről, az olimpiai szintidőtől is lemaradt a 200 méteres pillangóúszás fináléjában. A másik magyar induló, Sebestyén Dalma hetedikként ért célba. Telegdy Ádám 200 méter háton a negyedik idővel jutott döntőbe.

Eredmények, férfi 100 m gyors:

1. Pan Zsan-le (Kína) 47.53 másodperc
2. Alessandro Miressi (Olaszország) 47.72
3. Németh Nándor 47.78

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában