Teniszbravúr

2023.08.29. 07:54

Sporttörténeti siker: férfi egyesben két magyar is továbbjutott a US Openen (videó)

Marozsán Fábián öt szettben legyőzte Richard Gasquet-t az amerikai nyílt teniszbajnokság első fordulójának hétfői játéknapján. Fucsovics Márton a világranglista 31. helyén álló, egyben a torna 31. kiemeltje, Sebastian Korda ellen szintén döntő játszmában győzött és bejutott a legjobb 64 közé.

MW

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Will Oliver

A bajnokság 142 éve íródó lexikonjában még nem jegyeztek fel olyat, hogy férfi egyesben két magyar is bejutott a második fordulóba. Marozsán Fábián és Fucsovics Márton is ötszettes csatában győzte le esélyesebb ellenfelét. 

Marozsán óriási csatában múlta felül Gasquet-t

A US Openen pályafutása során először főtáblás Marozsán Fábián, aki 92. a világranglistán, először csapott össze a 37 éves franciával (55.), aki karrierje legjobb eredményeként hetedik is volt az ATP-rangsorban.

A mérkőzésen a fogadóirodák előzetesen Gasquet-t tartották esélyesebbnek, de a 23 éves Marozsán az első két játszmában irányított, szórta a nyerő ütéseket, és simán, 57 perc alatt mindkettőt megnyerte.

MAROZSÁN Fábián; ALCARAZ, Carlos
Marozsán Fábián a spanyol Carlos Alcaraz ellen játszik a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én
Fotó: Ettore Ferrari / Forrás: MTI/EPA-ANSA

A magyar játékos a harmadik felvonásban, 5:3-as előnynél a mérkőzés megnyeréséért szerválhatott, de a találkozó során először elveszítette adogatását, majd – bár fogadóként volt két meccslabdája – a rövidítésben alulmaradt. A negyedik etap szinte ugyanilyen forgatókönyv szerint alakult: Marozsánnak ezúttal 5:4-nél volt lehetősége kiszerválni az összecsapást, majd miután ismét nem járt sikerrel, az újabb tiebreak is a franciáé lett.

A döntő játszma újabb fordulatot hozott, a magyar sportolón nem látszott a harmadik és a negyedik szett elvesztése miatti csalódottság, ismét pontosabban, hatékonyabban teniszezett, és 3 óra 21 perc után győzelmet ünnepelhetett.

Marozsán 15, Gasquet 13 ászt szervált a találkozón. A magyar teniszező következő ellenfele is egy francia játékos, a 22. helyen kiemelt Adrian Mannarino lesz.

Marozsán – menedzsmentje tájékoztatása szerint – a találkozó utén kijelentette: nagy dolog, hogy győzött, mert eddig csak a wimbledoni kvalifikáció döntőjében kellett három nyert játszmáig tartó meccsen döntő szettet játszania.

Akkor kettő nullás szetthátrányból álltam fel, de a végén kikaptam, most az első kettőt én nyertem, és Gasquet egyenlített, viszont a végén én jöttem ki jobban a csatából, teljesen fordítva történt minden

 – értékelt a játékos.

A mérkőzés végén, négy kettőnél már nagyon görcsöltem, de igyekeztem mutatni, hogy minden rendben, és ez sikerült is. Aztán öt kettőnél, amikor az első két pontot megnyertem, éreztem, Gasquet elengedte magát kissé, így le tudtam zárni a mérkőzést fogadóként, ami azért is fontos, mert úgy éreztem, nem biztos, hogy sokáig bírom még

– fogalmazott Marozsán Fábián.

Marozsán Fábián–Richard Gasquet (francia) 6:3, 6:1, 6:7 (5–7), 6:7 (1–7), 6:2

Fucsovics visszavágott Kordának

Fucsovics Márton csaknem négy és fél órás csatában nyert a 31. helyen kiemelt, hazai közönség előtt szereplő Sebastian Korda ellen az amerikai nyílt teniszbajnokság első fordulójának hétfői játéknapján.

FUCSOVICS Márton; KORDA, Sebastian
Fucsovics Márton az amerikai Sebastian Korda ellen játszik az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének első fordulójában a New York-i Flushing Meadowsban 2023. augusztus 28-án
Fotó: Will Oliver / Forrás: MTI/EPA

A két játékos múlt szerdán a Winston-Salemben rendezett viadal nyolcaddöntőjében találkozott egymással, akkor a világranglistán 31. Korda két játszmában diadalmaskodott.

A mostani összecsapáson a rangsorban 57. magyarnak sikerült a visszavágás, és öt szettben, 4 óra 26 perc játék után győzött, a legjobb 64 között pedig az ausztrál Rinky Hijikata (110) lesz az ellenfele.

Fucsovics Márton–Sebastian Korda (amerikai, 31.) 7:6, 4:6, 7:6, 4:6, 6:4

A nőknél búcsúzott Udvardy Panna, aki ugyan az első játszmát megnyerte az ausztrál Ajla Tomljanovic ellen, riválisa azonban fordított.

A sporttörténeti sikerről Szijjártó Péter is beszámolt Facebook- oldalán:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában