Hagyományok Háza

2023.08.08. 12:27

Mexikói és görög néptáncegyüttesek is bemutatkoznak Torockón

A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány augusztus 10-12. között Folkudvarával vesz részt a hetedik alkalommal megrendezendő Double Rise fesztiválon. A részletekről Tóth Katalin, az alapítvány kulturális szervezője számol be.

MW

Hagyományok Háza a torockói Duble Rise fesztiválon

Forrás: Hagyományok Háza

A Double Rise rendezvényén a Folkudvar idén is változatos, közönségcsalogató programokkal várja a vendégeit, ahol Berecz István és Kacsó Hanga Borbála lesznek a házigazdák. A talpalávalót a Tokos Zenekar biztosítja a táncoktatásokhoz és a táncházhoz. 

Igazi újdonság a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó külföldi és Kárpát-medencei táncegyüttesek estje közös vonulással, tánckavalkáddal és gálaműsorral. Ennek a programnak a hagyományos helyszíne Kolozsvár és környéke, de idén a Néptánctalálkozó Torockóra is kilátogat.

 – avat be Tóth Katalin. 

Hagyományok Háza a torockói Double Rise fesztiválon
Forrás: Hagyományok Háza

A várhatóan népes közönség péntek este olyan különleges társulatokat is megismerhet, mint a mexikói Maceu Néptáncegyüttes és a görög Assiros Néptáncegyüttes. Ezt a különleges eseményt a kolozsvári Szarkaláb Kulturális Egyesületnek és a Szarkaláb Néptáncegyüttesnek köszönhető.

Visszatérő vendégeket is üdvözölhetünk, mint a nyitóestén a Parno Graszt Zenekart, és a záró estén a gyimesi vendégekkel kiegészülő Csángálló Zenekart. Szintén visszatérők az adatközlő népzenész-mestereink Magyarlapádról, Kalotaszegről és Szászcsávásról. Tőlük tánc- és énekoktatásokon leshetjük el a generációról-generációra öröklött tudásukat.

– mondta a kulturális szervező, majd hozzátette

 a családokra is gondolnak a szervezők: reggeltől estig folynak a kézműves foglalkozások. Ezeken a nemezelés, a kötélverés, a körmönfonás, a szalagszövés, hímzés és a zsinórkötés titkait ismerhetik meg a betérő kicsik, és nagyok.

A népi kultúrára való nevelés egyik eszköze a játékos vetélkedő, a Folk-kvíz. Ez minden évben igen népszerű, és a kétnapos program várhatóan sokakat vonz. A táncos mesterkurzus a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetői, Deffend Irén és Bordás Barnabás vezetésével a haladó szinten táncolókat szólítja meg, azonban lesz kezdő színtű táncoktatás is.

A Folkudvar évről-évre egyre népszerűbb, vannak visszatérő vendégeink, de a már említett Néptánctalálkozóval újabb érdeklődőket kívánunk megnyerni a hagyományápolás és a népi kultúra ügyének

– összegezte Tóth Katalin, az alapítvány kulturális szervezője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában