ökodizájn

2017.11.23. 17:38

Húsz ország részt vesz az idei Nemzetközi Zöldág Fesztiválon

Címkék#zöldág

A tárlat részét képezik továbbá a környezeti problémákra és a természet szépségeire érzékeny képzőművészeti alkotások, például a nemzetközi grafikai pályázatok díjazott munkái.

Idén húsz ország képviselteti magát a Nemzetközi Zöldág Fesztiválon, amely péntektől december 14-ig tart a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A fesztivál egy nemzetközi öko-design divatbemutatóval veszi kezdetét, amelyen a dán, a kubai nagykövetség és az Afrika Alapítvány jóvoltából természetes vagy újrahasznosított alapanyagokból készült kollekciók vonulnak fel.

Az esten bemutatkozik a magyar Eco-Design Team bicikliküllőkből, csapágygolyókból „dörzsiszivacsdarabokból” álló kollekciója is, de a közönség a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum – Hagyományok Háza jóvoltából a magyar népi hagyomány „újrahasznosításából” született és hagyományos népművészeti technikákkal készített viseleteket is megismerheti .

A fesztivál ideje alatt folyamatosan látogatható lesz a Nemzetközi Zöldág kiállítás, amelyen a környezettudatos művészet nemzetközi palettájáról öko-dizájn és „slow design” tárgyak mutatkoznak be, például az Észt Intézet részéről Eva Lisa Kubinyi tervezőművész Feltive elnevezésű, újrahasznosított rostokból készült kirakós játékai, az Eco-Design Team minimalizált energiafelhasználással, hulladék keletkezése nélkül készült egyedi alkotásai (kőzúzalék kaspó és kőzet-csapágygolyó ékszerek) vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jóvoltából Veszprémi Gabriella Mária kísérleti cipőkollekciója, amelyet bőr tárgyak kivitelezése során visszamaradó bőrök felhasználásával állított elő.

A tárlat részét képezik továbbá a környezeti problémákra és a természet szépségeire érzékeny képzőművészeti alkotások, például a nemzetközi grafikai pályázatok díjazott munkái, illetve Kaprinay Éva Új-Zélandról érkezett fotói, továbbá számos üveg-, gyékényszobor.

A rendezvény részét képezik az Ifjúsági Fesztivál Napok, amelyeket december 6-án és 13-án tartanak. A két napon tárlatvezetések lesznek, de szerveznek előadásokat és kézműves foglalkozásokat, könyv és növény csere-berét, valamint interaktív és környezettudatos játékokat is. Az előadásokon szó lesz többek közt a fenntarthatóság gyakorlati lépéseiről, az öko-dizájn rendszeréről, a tudatos táplálkozásról vagy a slow design jelentőségéről, a kézműves programok között pedig lehetőség lesz környezettudatos selyemsálak, karácsonyi ajándékok és ünnepi dekorációk készítésére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!