Krimi

2024.03.17. 14:25

Ez hogy lehet? Az újbudai rendőrgyilkost bármikor szabadon engedhetik

A bíróság felmentette a vádak alól a kegyetlen rendőrgyilkos Szakács Szilárdot, aki tavaly januárban halálra késelt egy rendőrt az újbudai Lecke utcában. Kényszergyógykezelésre ítélték a férfit, amit az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben fognak végrehajtani.

Bármikor szabadon engedhető, az akit az IMEI-ben kezelnek, így a rendőrgyilkos is.

Forrás: Origo

A férfi tavaly januárban halálra késelte Baumann Péter rendőrt, aki két társával együtt intézkedtek vele szemben egy Lecke utcai társasházban. Pénteken a bíróság felmentette a vádak alól a gyilkost, Szakács Szilárdot, és elrendelte a férfi kényszergyógykezelését - írja az Origo.

Megjátszhatta az elmebetegséget? 

A kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, vagyis az IMEI-ben hajtják végre. Az Origo korábban megkereste az IMEI-t azzal kapcsolatban, hogy meg lehet-e játszani az elmebetegséget. Ezzel kapcsolatban azt írták a válaszukban, amely általánosságban minden esetre igaz, hogy ilyen esetekben egy igazságügyi pszichiáter vizsgálata dönt.

Ha kétségek merülnek fel (pl.: „megjátszás"), a beteg megfigyelése, pszichiátriai vizsgálatok, pszichológiai explorációk és tesztvizsgálatok segítik a diagnózis felállítását

A szakértői vizsgálat kiszűri, ha valaki csak megjátssza a betegséget. Az intézetben minden megbetegedéssel kapcsolatban szakmai előírások, protokollok határozzák meg a kezelést.

"A pszichiátriai betegek kezelését pszichiáterből, pszichológusból, szociális munkásból, reintegrációs tisztből, szakápolókból, ápolói asszisztensekből álló team végzi" – írta a portál korábbi megkeresésére az IMEI.

Mikor engedik vissza a betegeket a társadalomba? 

Az IMEI-ben több gyilkost is kezelnek, ezért a legfontosabb kérdés az, hogy mikor nyilvánítanak valakinek gyógyultnak, és mikor engedik őket vissza a társadalomba. Ezzel kapcsolatban az IMEI-től megtudtuk, hogy az

ilyen esetekben a szakmai csapat mérlegeli, hogy a fennáll-e a betegség eredetű bűnismétlés veszélye. Ha nem, akkor a főigazgató a részletes kórrajzot mellékelve, javaslatot tesz a bíróságnak, hogy szüntesse meg a kényszergyógykezelést.

Ha a kezelt embernek a szabadulása után is gyógyszert kell szednie, azt már nem az IMEI-nek kell felügyelnie.

Az elbocsátott beteg esetében az IMEI-nek nincs jogszabályi lehetősége az elbocsátás utáni szabadult ellenőrzésére, ezt a feladatot a területileg illetékes pszichiátriai szakellátó intézmények veszik át – írták a válaszukban.

Vagyis, gyakorlatilag bármikor szabadon engedhető, az akit az IMEI-ben kezelnek, így a rendőrgyilkos is. És, ha egyszer kikerült onnantól, az IMEI-nek semmilyen ráhatása nincs az adott személy életére.  

Lépcsőházban késelte halálra a rendőrt

Szakács Szilárd tavaly, január 12-én a Lecke utcai otthonában zajt hallott a felette lévő lakásból. Emiatt felment és dörömbölni kezdett az ajtón, a szomszéd azonban nem nyitotta ki, ezért egy betonbontó kalapáccsal betörte az ajtót. Ezek után azt mondta az ott lakónak, hogy megcsináltatja majd az ajtót és elment onnan.

A lakó értesítette a rendőröket, akik az egyik lépcsőfordulóban intézkedtek a férfi ellen. Elvették a nála lévő kést, majd próbálták megbilincselni. Ekkor Szakács Szilárd valamiért veszélyben érezte magát és a rendőrökre támadt. Meg akarta szerezni az egyikük fegyverét, de ez nem sikerült neki.

Meglátta a tőle elvett kést, ami a dulakodás miatt leesett a földre. Felkapta és megkéselte vele mindhárom rendőrt. Az egyikük, Baumann Péter belehalt a sérüléseibe.

Szakács Szilárd ezek után kimenekült az utcára, a másik két rendőr pedig üldözni kezdte. A férfi nem állt meg a figyelmeztető lövésre, csak azok után adta meg magát, hogy a rendőrök lábon lőtték.

A gyilkosság után egy vizsgálatot indítottak amiből kiderült, hogy a rendőrök nem hibáztak. Szakmailag képzettek voltak, jogszerűen használtak kényszerítőeszközöket és annyi rendőr ment a helyszínre, amennyi indokoltnak látszott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában