Szigorú

2023.08.15. 17:08

Nincs mese: 12 évet is kaphat a jeladós farkasért a vadász

Az állat tetemét kocsiba tették, a négyezer euró értékű jeladóját levágták és a folyóba dobták. Halmazati büntetésül akár 12 évet is kaphat a lelőtt svájci farkas miatt az egyik gyanúsított.

Forrás: boon.hu

Bizonyítottság esetén egyiküket, N. Györgyöt akár 12 év szabadságvesztésre is ítélhetik halmazati büntetésül, társa 1–5 év szabadságvesztésre számíthat.

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket és kezdeményezték a letartóztatásukat.

Kiderült, a védett svájci farkast egyikük – N. György – 9 éves fia lőtte le Hidasnémeti térségében az apja egyik golyós vadászfegyverével.

Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője laptársunknak, a boon.hu-nak nyilatkozva elmondta: a természetkárosítás vádjában indult ügyben az Encsi Járási Ügyészség jár el. A gyanúsítottak kihallgatásuk során megtagadták a vallomástételt és panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Az ügyészség ezt már el is bírálta, és elutasította, illetve a rendőrség kezdeményezését támogatva javaslatot tettek a gyanúsítottak letartóztatására. 

– 2023. április 1-jén az egyik férfi a másik felügyeletére bízta a kilencéves gyermekét, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak. Ehhez a férfi az általa engedéllyel tartott vadászfegyverét a kisfiú rendelkezésére bocsátotta. Miközben a gyerek felügyeletét a másik gyanúsított látta el, a gyermek lelőtte a 250 ezer forint értékű farkast. Azt ezután feltették az apa tulajdonát képező autóra, és az apa ezt követően levágta a tetemről a jeladót, amelyet a Hernádba dobtak; a tetem nem került elő – nyilatkozta a boon.hu-nak a főügyészség szóvivője.

Az apát természetkárosítás bűntettével, kiskorú veszélyeztetése bűntettével, lőfegyverrel visszaélés bűntettével és nagy értékű károkozással gyanúsítja jelenleg az ügyészség, ugyanis a jeladó értéke négyezer euró. A másik férfit természetkárosítás bűntettével és kiskorú veszélyeztetése bűntettével vádolják.

Az M237-es
Ezer kilométernél is többet tett meg az a farkas, amelyiket Svájcban láttak el az M237-es számú jeladóval, így nyomon lehetett követni, amint az alpesi országból hazánk területére kóborolt. A hím egyed Budapest térségében is járt, átúszta a Dunát, majd a Bükkön át érkezett az abaúji térségbe, a Hernád völgyébe, ahol aztán Hidasnémeti térségében végeztek vele.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!