Komoly következmények

2024.01.29. 10:47

Jelentős bevételkiesést okozott a hamis termékek forgalmazása hazánkban

Magyarországon 189 millió eurónyi bevételkiesést okozott a vállalkozásoknak a hamisítványok forgalmazása, és emiatt 4466 ember munkája szűnt meg – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) hétfőn az MTI-vel az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) 2018–2021 időszakot vizsgáló tanulmánya alapján.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nicoleta Ionescu

Az EUIPO megfigyelőközpontjának legfrissebb tanulmánya három ágazatban – ruházati termékek, kozmetikumok és játékok területén – értékeli a hamisítás gazdasági hatását az értékesítés és a foglalkoztatás terén.

A tájékoztatás szerint a becslések alapján a ruhaipar 2018–2021 között éves átlagban csaknem 12 milliárd euró bevételtől esett el a hamisítás következtében, ami az EU-ban értékesített ruházati termékek értékének 5,2 százalékát teszi ki, Magyarországon ebben az ágazatban a bevételek 6,2 százalékától, 126 millió eurótól estek el a vállalkozások.

A ruhaipar a hamisítás miatt kieső eladások következtében ebben az időszakban évente 160 ezerrel kevesebb embert tudott foglalkoztatni, Magyarországon 3247-en veszítették el az állásukat. 

Ezen a területen a hamisítással leginkább érintett piac a tanulmány szerint Németország és Olaszország volt – írják a közleményben.

A kozmetikai eladásoknál a hamisítás miatt kieső becsült érték 3 milliárd euró, amely az összes eladás 4,8 százaléka, Magyarországon 7,6 százalékos arányt, 51 millió eurós bevételkiesést figyeltek meg. A francia kozmetikai ipar a leginkább érintett, 800 millió euró éves forgalomkieséssel. Az EU-ban a becslések szerint megközelítően 32 ezer, ebből 870 Magyarországon dolgozó ember veszítette el munkahelyét a kozmetikai ipart érintő hamisítás miatt.

Az SZTNH közleményében kitért arra, a játékágazat a legkisebb a tanulmányban elemzett három ágazat közül, de itt a legmagasabb a hamisítás miatt kieső eladások aránya, 8,7 százalék, amely egymilliárd eurónyi elmaradt forgalomnak és 3600 fővel kevesebb alkalmazottnak felel meg ebben az ágazatban. Ezen belül Magyarországon 12 millió eurós bevételkiesés mellett 349 főnek szűnt meg az állása.

A játékipari hamisítás leginkább a német piacot érinti, itt a veszteség az EU játékágazatban elszenvedett összes forgalomkiesésének harmadát teszi ki – mutattak rá a közleményben.

A jelentésben szerepel, hogy a pénzbeli veszteségeken, a munkaerőpiacra gyakorolt hatásokon túlmenően 

a hamisítás – különösen a kozmetikai és a játékiparban – jelentős egészségügyi és biztonsági kockázatot jelenthet a fogyasztók számára.

Az EUIPO és az Europol 2022-es, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények általi fenyegetettségről szóló értékelése szerint az ilyen potenciálisan káros termékek teszik ki az EU külső határain lefoglalt hamisított termékek 15 százalékát – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a közleményben hangsúlyozta, az EUIPO felmérése jól mutatja, milyen gazdasági problémákat okoz a hamis termékek terjedése. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen azon dolgozik, hogy Magyarországon minél kevesebb hamisítvány legyen elérhető – tette hozzá.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában