Tanácskozás

2022.09.16. 21:31

AM: Brüsszel elhibázott szankciós politikája is erősen felelős az élelmiszerárak emelkedéséért

Az uniós mezőgazdasági miniszterek az EU mezőgazdaságának és élelmiszeriparának a fenntartható globális élelmiszer-előállításban betöltött szerepét vitatták meg prágai informális ülésükön - közölte a szaktárca.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára (b) és Luis Planas Puchades spanyol agrárminiszter csoportkép készítésén vesz részt az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsának informális ülésén Prágában 2022. szeptember 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

A háború, és az elhibázott uniós szankciók rég nem látott energiaválsághoz és magas inflációhoz vezetnek, ami az előállítási költségek növekedésén keresztül az élelmiszerárakban is jelentkezik - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Prágában az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint

Az uniós mezőgazdasági miniszterek az EU mezőgazdaságának és élelmiszeriparának a fenntartható globális élelmiszer-előállításban betöltött szerepét vitatták meg prágai informális ülésükön - közölte a szaktárca. 

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt kiemelte, hogy a II. világháború óta nem volt ilyen nehéz helyzetben az európai mezőgazdaság, és ha nem történik változás, hónapokon belül nem az lesz a kérdés, hogy mennyiért juthatunk hozzá az élelmiszerhez, hanem, hogy lesz-e elegendő mindenből?  A kialakult helyzetért az elhibázott brüsszeli szankciós politika és a történelmi mértékű aszály is felelős - írják a közleményben. 

Ebben a helyzetben egyértelmű, hogy Európának felül kell vizsgálnia a termelést korlátozó intézkedéseket és kezdeményezéseket. Számos olyan követelményt írtak elő és készülnek bevezetni a brüsszeli íróasztaloknál a Zöld Megállapodás égisze alatt, amelyek nem jelentenek jelentős előrelépést a klímaváltozás elleni küzdelemben, azonban sokat rontanak a gazdálkodók helyzetén és csökkentik az Európában megtermelt élelmiszer mennyiségét. Az európai gazdák hús-vér emberek, akik a gazdálkodásból tartják el családjukat és látnak el élelmiszerrel bennünket. Ha az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az érdekeiket, az még koncentráltabb európai mezőgazdasági termelést eredményez, mivel ezek a szabályok leginkább a kisebb gazdaságokat hozzák nehéz helyzetbe. Ennek a problémának az átlátásához ki kellene mozdulni a nagyvárosi burokból és ismerni kellene az európai vidéki valóságot - mondta az államtitkár. 

Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy több olyan javaslat is napirenden van, amely súlyosan veszélyezteti mind az állattenyésztést, mind pedig a szántóföldi növénytermesztést. Az eddig csak a nagy állattartó telepekre vonatkozó környezetvédelmi előírások  közepes üzemekre történő kiterjesztése az előbbi, míg a növényvédőszerek fenntartható használatára vonatkozó rendeletben javasolt igazságtalan, fűnyíróelv-szerű csökkentési javaslat utóbbi ágazatban eredményezne jelentős termeléscsökkenést, tovább rontva az élelmezésbiztonságot. 

Jól jellemzi Brüsszel valóságtól való teljes elszakadását, hogy az élelmezésbiztonságot fenyegető háborús helyzetben is olyan javaslatokat tesznek, amelyek jelentősen csökkentik az európai mezőgazdasági termelést. A Zöld Megállapodásban foglaltakat hozzá kell igazítani a kialakult új helyzethez. Egy ilyen válsághelyzetben felértékelődik az alapvető szükségletek kielégítése, a táplálkozás pedig kétség kívül ezek közé tartozik, így az élelmezésbiztonságnak kell prioritást élveznie - hívta fel a figyelmet az államtitkár az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!