a rezsicsökkentés hatása

2019.10.03. 11:55

Több mint hat éve növekszik a kiskereskedelmi forgalom

Az embereknek ugyanis egyre több szabad forrása marad fogyasztásra – mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év első nyolc hónapjában a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt 5,8 százalékkal haladta meg az értékesítés az előző év azonos időszakit.

Az államtitkár kiemelte, hogy az iparcikkek fogytak a legjobban, a családok jövedelme jelentős mértékben nőtt, a tartós fogyasztási cikkeket vásárolják, és pótolják a korábbi időszakban elhalasztott vásárlást. A lakosság leginkább új termékeket vásárol, a használt cikkeket árusító üzletekben az utóbbi hónapokban csökkent a forgalom.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom növekedésében érződik a rezsicsökkentés hatása, elkölthető pénz marad a családoknál. Folyamatosan nő az átlagbér is Magyarországon a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének köszönhetően. Az átlagbér 2010-hez képest mintegy 150 százalékon áll, és mintegy 350 ezer forint.

A jelentős bérnövekedés nemcsak a kiskereskedelmi forgalomban, hanem a megtakarításokban is megmutatkozik – tette hozzá.

Cseresnyés Péter kiemelte: a kereskedelem a nemzetgazdaság jelentős ágazata, a GDP-ben több mint 10 százalékot képvisel. Az ITM-ben új államtitkárság foglalkozik a kereskedelempolitikával, a fogyasztóvédelem és a kereskedelem egy területre került – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában