Gazdaság

2013.11.15. 16:20

Közmeghallgatást tartott a megye

Vízstratégia, fogy a sertés, közlekedés, leszakadóban a megye - egyebek közt azek a témák szerepeltek a megyei közgyűlés pénteki közmeghallgatásán.

BEOL

A megyei közgyűlés közmeghallgatásán a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságot vezető Bak Sándor is szót kért, szorgalmazta egy megyei vízstratégia kidolgozását, ugyanis a vízgazdálkodásnak szolgálnia kell a fejlesztéseket.

Elmondta, hogy elindult egy rekonstrukciós folyamat, hogy a tiszai vizeket öntözésre átvezessék a Körösök völgyébe. A határon átnyúló fejlesztésekkel kapcsolatban hozzátette, úgy kell kezelni a vizeket, mintha nem lenne országhatár. Az ár- és belvízvédelmi rendszeren is több beruházást hajtanak végre. Fontosnak nevezte, hogy ki kell használni a geotermikus energia adta lehetőségeket is.

Farkas Zoltán elnök erre reagálva elmondta, hogy valóban indokolt egy megyei vízstratégia összeállítása, s már nagyjából össze is állt a munkacsoport, mely megkezdi működését.

Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere szerint a városa példa arra, hogy egy korábban virágzó település hogyan vesztett fényéből, például a tartott sertések száma drasztikusan visszaesett. Három terület – az agrárfejlesztést, a geotermikus energia hasznosítását és a határon átnyúló programok – fontosságát hangsúlyozta.

Balogh József képviselő, Szabadkígyós polgármestere szerint ismerni kell a hidrológiai viszonyokat a föld feletti és alatti vizek tekintetében is, hogy meg lehessen előzni a krízishelyzeteket. Úgy véli, inkubátorházak építésére nagyobb támogatást kellene adni. A vasúti fejlesztésekről szólva kiemelte, több kereszteződésre lenne szükség Békéscsaba és az országhatár között, hogy ne szenvedhessen csorbát a közúti közlekedés.

Gajdos Attila képviselő (Jobbik) szerint kormányoktól függetlenül a ''90-es évek óta folyamatosan leszakadóban van a megye. Pozitívnak vélte, hogy a népességmegtartásra és a vállalkozások fejlesztésére a korábbinál több pénz juthat. Kifejtette, hogy kutatásra és fejlesztésre, öntözésre nagy szükség lenne. A koncepcióban megfogalmazott irányt jónak és támogathatónak látta, de hangsúlyozta, minden terv annyit ér, amennyi megvalósul belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!