Gazdaság

2013.09.26. 19:03

Közfogalkoztatottak napja: megfőzték, felépítették, bemutatták

Békés megye kilenc járásának 54 települése mutatkozott be csütörtökön 3600 négyzetméteres területen, a békéscsabai Szent István téren, a megyei közfoglalkoztatási kiállításon. A seprűkötéstől a tésztakészítésig sokszínű volt a paletta.

Nyemcsok László

Fotó:

Megyénk természeti adottságaiból eredően a kistérségi programelemek közül a legnépszerűbb a mezőgazdasági, melyben több mint 2 ezren dolgoznak, és immáron 800 hektáron gazdálkodnak. A csütörtöki közfoglalkoztatási kiállításon mindez meg is látszott, hiszen a legtöbben mezőgazdasági termékekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, jószágokkal, az ezekből készült termékekkel jelentek meg.

A sajtótájékoztatón dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára, Erdős Norbert megyei kormánymegbízott és dr. Nagy Ágnes, a megyei kormányhivatal munkaügyi igazgatója egyaránt a program sikerességét hangsúlyozta. Dr. Nagy Ágnes ezt adatokkal is alátámasztotta, a megyében 1400 kilométer járda, ugyanennyi új csatorna épült meg, 2100 kilométer mezőgazdasági utat tettek rendbe, 2300 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek be.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere vendéglátóként a Stark Adolf-programról beszélt, a szőlőtermesztésben csak közfoglalkoztatottak dolgoznak, és immáron a Csabagyöngye-pálinka főzésében is gondolkodnak.

Simonka György, Pusztaottlaka polgármestere a közfoglalkoztatásban előállított alapanyagokból készült lecsóval kínálta az érkezőket, valamint fórumot is tartott. Elmondta, bérük dupláját viszik haza a pusztaottlakai startmunkások, ennek a mikéntjét osztotta meg a jelenlévőkkel. A nagy érdeklődés miatt úgy döntöttek, nyílt napokat tartanak a pusztaottlakai állattartó telep, a növényházak, a sajtüzem és a zöldségtermő helyek komplexitását bemutatva.

Dankó Béla, Kondoros polgármestere a helyi betonelemgyártást, Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere a juhtenyésztést, Szűcsné Gergely Györgyi, Lőkösháza polgármestere a fűszerpaprika-őrlést, Pluhár László, Elek polgármestere a biotéglagyártást említette pozitív példaként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!