Gazdaság

2013.04.04. 14:59

Hódítanak a Békés megyében gyártott mezőgazdasági gépek

Két Békés megyei cég, az Optigép Kft. és a Linamar Hungary Nyrt. Oros Divízió is bemutatkozott nemrégiben a nyitrai mezőgazdasági gépkiállításon. A mezőgazdasági gépgyártás ma Magyarország dinamikusan növekvő ipari szegmense.

BEOL

Számos termékével piacvezetőnek számít hazánkban a békési székhelyű, több mint száz embernek munkát biztosító, mezőgazdasági és erdészeti gépek gyártására és értékesítésére szakosodott Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.

– 1993-ban alakult, száz százalékban természetes személyek tulajdonában álló cégünk elsősorban a napraforgó és a kukorica-betakarításához, az intenzív szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztéshez, a bioenergia hasznosításhoz, valamint a szénaféleségek és cséplési melléktermékek bálázásához gyárt és fejleszt gépeket – nyilatkozta Patkás János. Az Optigép ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, fő profiljuknak a napraforgó betakarító adapterek számítanak, amivel a magyar piacot teljes mértékben uralják. A társaság komoly hangsúlyt fektet a jó és gyors szervizelésre illetve a megbízható alkatrészellátásra is.

– Piaci helyzetünk stabil, termékeinket Magyarországon és a környező országokban széles körben ismerik .

Az OPTIGÉP életében kiemelt szerepet játszik az innováció, gyártmányaik fejlesztése során számos szabadalmat dolgoztak ki. A soros napraforgó betakarító adapterek fejlesztésénél a gödöllői FVMMI GM Gépminősítő Kht. vizsgálati és szántóföldi mérési tapasztalataira támaszkodtak. Az elmúlt években közösen fejlesztették ki a szárzúzós változatot, mely a napraforgó betakarító adapterek között egyedülálló konstrukciós megoldás. Napraforgó adaptereik dolgoznak már Romániában és Szlovákiában is. Utóbbi országban szintén abszolút piacvezető a területen az OPTIGÉP. Ez a termékük emellett Csehországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Oroszországban, Szerbiában, Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban is keresettnek számít.

2007-re kifejlesztették az OptiCorn típusú szárzúzóval szerelt kukoricabetakarító adapterüket, amelyből Magyarországon kívül Romániába, Szlovákiába, Oroszországba és az Amerikai Egyesült Államokba is adtak el. A külföldi piacokon való megjelenésre egyébként is kiemelt figyelmet szentelnek, a hazai mellett folyamatosan igyekeznek megjelenni nemzetközi kiállításokon és vásárokon, erősítik a marketingmunkát. Patkás János ennek kapcsán megemlítette, hogy oroszországi szállításokhoz is megfelelőségi bizonyítványt tudnak biztosítani.

A cég egyébként már hosszú évek óta foglalkozik a biomassza hasznosításának különböző megoldásaival, így fejlesztették ki és gyártják a faapríték készítő gépet, energiaültetvény vágó- és aprítógépet. A zöldségtermesztésben speciális igényeket kielégítő gépeikkel készítenek, illetve gyártanak emellett négyszögletes kisbálázót.

A békési székhelyű Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. több mint száz embert foglalkoztat. Termékeik számos külföldi országban vannak jelen.

A Linamar Hungary Zrt. OROS Divíziója több mint 45 éves tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági gépgyártás és fejlesztés területén.

- Munkánk során legfontosabb célunk, hogy vásárlóinkat a legnagyobb szakértelemmel és felkészültséggel szolgáljuk ki. A nemzeti és nemzetközi kiállítások, mint az AGROSALON is, e cél elérésében támogat minket. Lehetőséget kínált új nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, és a meglévők ápolására. Nagyobb rálátást nyújtott a kialakuló piaci trendek megismerésére -nyilatkozta Ivanics János vezérigazgató.

- Ezeknek a trendek a változásához és a legkülönbözőbb vásárlói igényeknek megfelelve 2013-ban is folyamatosan fejlesztjük kínálatunkat. Az AGROSALON kiállításon is saját fejlesztésű betakarító gépeinkkel jelentünk meg, melyek egy 6 soros OROS csőtörő adapter, egy 4+2*2 soros csukható OROS Cornado kukorica csőtörő adapter, és egy 8 soros napraforgó betakarító OROS Sun adapter. A kiállított termékeink sok látogatót vonzottak standunkra, és együttműködési megállapodások is létrejöttek a kiállításnak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!