Gazdaság

2012.09.28. 15:27

Gyulai Húskombinát: felszámolási eljárás is indulhat

Október 3-án rendkívüli ülést tart a Gyulai Húskombinát igazgatósága, melynek témája az lesz, hogy miként finanszírozható, finanszírozható-e az üzem további működése a következő három-négy hónapban — tudtuk meg Ruck Jánostól, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatójától.

Papp Gábor

A cég problémái — amelyek, mint utóbb kiderült, a hazai élelmiszeripari társaságok döntő többségénél is jelentkeznek — hónapokkal ezelőttig nyúlnak vissza, amit a menedzsment és a tulajdonosok folyamatosan igyekeztek kezelni.

A gazdasági válság, a magas alapanyagárak, a forint-euró ingadozás azonban egyaránt mélyítette a gondokat. A Gyulai Húskombinát így az ellehetetlenülés szélére került.

Ebben a helyzetben tárgyalt a témáról augusztus végi ülésén a kormány. Az előzetes információk arról szóltak, hogy az állam 50 százalék körüli tulajdonrészt szerezhet a cégben a Magyar Befektetési Bankon keresztül, majd 1,5 milliárdos tőkeemelést hajt végre. A tulajdonosok pedig elengedték volna azt az 1,2 milliárd forintot, mellyel a húskombinát tartozik nekik.

Ez a megoldás az uniós előírásoknak is megfelelt volna, és a gazdaságos működésre is esélyt adott. A kabinet végül a húskombinátot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette, ám az állami szerepvállalásról nem határozott.

A napokban Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára úgy nyilatkozott, hogy mindent megtesznek a munkahelyek megőrzéséért, ám — tette hozzá — a kormányzat „veszteséges magáncégekben nem kíván részesedést vásárolni”. Vélhetően nem mozdította elő az állam pénzügyi szerepvállalást az sem, hogy más hasonló élelmiszeripari cégek is a közelmúltban léptek nyilvánosság elé problémáikkal.

Bonyolítja a helyzetet az alapanyagárak idei aszályos időjárás miatti emelkedése, valamint a beszállítók és a finanszírozó bankok — nem kis mértékben a sajtóhírek következtében kialakult — még óvatosabb hozzáállása. A cégnek elő kell finanszíroznia az alapanyagárakat, de a termékekből csak több hónap után látnak pénzt. A működés folytatásához év végéig 100 milliós összegre lenne szükség. Ezért is hívta össze Ruck János a jövő heti igazgatósági ülést.

Emellett, bár az élelmiszerláncok hozzáállása kedvező, a húskombinát termékei és a kereskedelmi forgalomba kerülő árucikkek közötti magas árrés miatt — a haszon kevésbé jelentkezik a gyulai cégnél — az októberi várható áremelkedések is csökkenthetik a keresletet.

A vezérigazgató elmondta, a kiemelt stratégiai szervezet kategória azt jelenti, hogy egy esetleges felszámolás esetén az állam jelölné ki a felszámolási biztost, aki vélhetően a húskombinát további működését szorgalmazná. Kérdésünkre, hogy a felszámolási eljárásra — ami nem jelenti a cég megszűnését — mennyi az esély, Ruck János úgy fogalmazott, sajnos egyre reálisabbnak látja ezt a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!