Gazdaság

2012.04.12. 09:07

Egy évre megszűnt a munkanélküliség a községben

Magyardombegyházon jelenleg nincs munkanélküliség. Igaz, ezt a közmunkaprogramokkal érték el, s valószínűleg év végéig tart ez a helyzet és a 8 órás munkáért kapott pénz is kevés. Az önkormányzat közben lépéseket tett az önfenntartó település irányába.

K. E.

A kevesebb mint háromszáz lakosú Magyardombegyházon jelenleg nincs munkanélküliség. A nehéz sorsú faluban a közmunkaprogramok révén mára elérték, hogy nagyjából év végéig mindenki dolgozik, az 55 év feletti munkanélküliek is, még ha kevés pénzért, 47 ezer 700 forintért is. Szépítik a közterületeket, rendezik a kaszálót, gazolják az elhanyagolt portákat.

— Azt hittük, hogy a közmunkaprogram mezőgazdasági projektjében nem tudtunk részt venni, mivel nincs az önkormányzatunknak földje, csak egy fél hektárnyi és állami földre sem tudtunk pályázni. Ám felmértük azokat a portákat, amelyek évek óta műveletlenek, mert a gazdájuk idős vagy beteg, vagy nem itt lakik. Mintegy harminc ilyen háztájit találtunk.

Sikerült megegyezni a tulajdonosokkal, hogy átadják az önkormányzatnak gazdálkodási célokra — mondta Dús Ildikó polgármester. Így az önkormányzat most már 3 és fél hektáros földdel rendelkezik. Közben rábukkantak egy pályázatra is, amellyel — ha nyernek — Magyardombegyházt az önállátás vágányára helyezhetik.

— Várjuk az elbírálást, reménykedünk abban, hogy nyerünk. Ezt a programot a Start közmunkaprogramhoz kapcsolhatnánk. Kecskéket, nyulakat, tojótyúkokat tenyésztenénk. A pályázat egy évre elegendő takarmányt is biztosítana. A szaporulatból tovább fejlesztenénk az állományt, a fölösleget eladnánk, a kecsketejet pedig feldolgoznánk.

A 3,5 hektár földbe cirok kerül, terveink között szerepel cirokseprűkötő gép vásárlása. Már előre tájékozódtunk, van kereslet a söprűre — fogalmazott Dús Ildikó. A polgármester arról is beszélt, az emberek örülnek, hogy a közmunkaprogramok révén dolgozhatnak. S egyet ért a munkanélküliekkel: a 47 ezer forint, ráadásul heti kifizetéssel borzasztóan kevés.

— A jelenlegi álláspont szerint az új önkormányzati törvény el akar bennünket, kicsiket törölni. Belegondolni is szörnyű, mit jelent ez a miénkhez hasonló kisfalvaknak. Ezért is próbálunk előre menekülni, az önfenntartás felé — nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!