Gazdaság

2011.01.10. 18:26

Békés megye dioxinmentes övezet

Békés megyébe nem szállítottak dioxinos német takarmányokat, tojást, sertés-, csirke- és marhahúst. Az unió gyorsriasztási rendszerén keresztül érkezett információk alapján végzett vizsgálatok során az elsődleges betárolási helyeken és a forgalmazóknál sem találtak az érintett német tartományokból érkezett élelmiszert.

Ny. L.

Németországban egy cég 526 tonna dioxinnal szennyezett takarmányzsiradékkal látott el kilenc takarmányalapanyag-gyártót, melyek ebből háromezer tonna takarmány-alapanyagot készítettek, melyet 25 takarmánygyártó cégnek értékesítettek különböző német tartományokban. Tojótyúkok, brojlercsirkék, szarvasmarhák és sertések is ettek a dioxinos takarmányból.

Az érintett farmokról származó tojásokon végzett vizsgálatok eredményei közel voltak a maximálisan megengedett dioxinmennyiséghez, egyes esetekben pedig a határérték négyszeresét is meghaladták.
Dr. Sidó Zoltán, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal hatósági állatorvosa tegnap lapunknak elmondta, a megyében az eddigi ellenőrzések során dioxinos német élelmiszert nem találtak. A dioxin azért veszélyes vegyület, mert halmozódik a szervezetben, gyengíti az immunrendszert, rákkeltő és magzatkárosító.

A tojáspiacon már a dioxinos botrány előtt is panaszkodtak a magyar termelők, hogy beömlik a silány külföldi portéka, az ottani gazdák a rajtuk maradt áru darabját pár forintért is odaadják. Végh László, a Csabatáj Zrt. elnöke — a cég a megye egyik legnagyobb tojástermelő cége — elmondta, a legkisebb, S-es tojásból hazánkban hiány van.

A telepített tojóállomány öt hétig produkál ekkora tojást, és mivel például Németországban ilyet ki sem tehetnek a polcra, olcsón eladják nekünk is. A versenyben vannak, akik meg nem engedett eszközökkel élnek, így például a német cég olcsóbb biodízel-üzemanyaggal vegyített zsírsavat használt a jóval drágább növényi zsírok helyett a takarmányhoz.

A tojástermelők gondjairól részletesen olvashat a Békés Megyei Hírlap december 11-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!